Sportvilág

2016.10.13. 19:00

Bese Barnabás a francia kezdőcsapatban

Dunaújváros - Először kapott szerepet kezdőként a nemzeti együttesben a francia Le Havre futballistája, a dunaújvárosi kötődésű Bese Barnabás. A védőként és jobboldali középpályásként is bevethető játékos remekül futballozott a lett fővárosban.

Horog László

A hét elején a Baltikum legnagyobb városában lejátszott, a mienk által 2-0-ra megnyert vb-selejtezőn a 22 éves labdarúgó kiválóan teljesített, válogatottunk egyik legjobbja volt. A sajtó munkatársai érthetően hosszasan faggatták, a Bolognában futballozó Nagy Ádám mellett őt kérdezgették legtöbben a magyar sajtó munkatársai. Utolsóként Bese hagyta el a mixed zónát, ahol a tollforgatók a főszereplőket interjúvolhatják.


Bese Barnabás (bal) szélsőhátvédként kapott lehetőséget Bernd Storck kapitánytól a lettek ellen Fotó: a szerző

- Nem tűnt megilletődöttnek, pedig először kezdett. Első meccsén, Gelsenkirchenben nyolc percet kapott, az Eb-n, a portugálok ellen egy félidőt, ezúttal végigjátszotta a derbit.

- Furcsa volt kezdőként pályára lépni, emiatt kicsit megilletődötten kezdtem, aztán ahogy múltak a percek, egyre inkább belejöttem. Az elején nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy elterveztem, egy-két passzom nem társhoz ment, aztán belelendültem. Összességében jól ment, azt hiszem, az ilyen meccsekből lehet meríteni, hogy a folytatásban még magabiztosabb legyek. Nagyon boldog vagyok, hogy kezdőként jutottam szerephez és győztes csapat tagja lehettem egy világbajnoki selejtezőn. Szélsőhátvédet játszottam, igyekeztem segíteni nem csak a védekezésben, hanem támadásban is. A mai, modern futballban ez utóbbi már természetes. Támadóként kezdtem a pályafutásomat, majd egyre hátrébb kerültem. Úgy gondolom, azokat a dolgokat, amiket annak idején szélsőként megtanultam, most tudom kamatoztatni.

- Mikor tudta meg, hogy az első perctől kezdve bizalmat kap a kapitánytól?

- A meccs előtt két nappal közölte velem Bernd Storck, úgy készüljek, hogy ezúttal kezdőként számít rám. Természetesen nagyon örültem a lehetőségnek. Úgy gondolom, sikerült megoldani a feladatomat.

- Voltak nehéz pillanatok, amikor az ellenfél veszélyeztetett. Azonban hátsó alakzatunk végül a terveknek megfelelően, gól nélkül lehozta a találkozót.

- Volt néhány veszélyes szituáció. Ahogy eddig, ezentúl részletesen kielemezzük a történteket és kijavítjuk a hibákat. Úgy gondolom, mi uraltuk a meccset, nálunk volt többet a labda, a találkozó egészét tekintve, egyértelműen mi domináltunk. A széleken jóval több támadást vezettünk, a házigazdák jobbára védekeztek, kontrából igyekeztek veszélyhelyzetet kialakítani a kapunk előtt. fontos három pontot szereztünk, ezért is utaztunk Rigába. Feröeren döntetlent értünk el, Svájc ellen hiába játszottunk jól, kikaptunk, pontosan tudtuk, ezúttal kötelező megszereznünk a három pontot.

- A csapat három meccsen szerzett négy pontot, a csoportunkban szerepel az Európa-bajnok Portugália és a szintén roppant erős Svájc is. Érdemes gondolkodni a világbajnoki szereplésben?

- Álmodozni mindig kell, kitűzni olyan célokat, amelyek motiválnak. A franciaországi Eb fantasztikus légköre után a társaimhoz hasonlóan, én is nagyon szeretnék világbajnokságon szerepelni. Más célom nem is lehet.

- A nyáron igazolt a francia másodosztályba. Pedig előzőleg mindenki biztosra vette, hogy a Ferencvárosban folytatja.

- Több lehetőségem volt, végül a Le Havre gárdájához szerződtem. Szerettem volna kipróbálni magam külföldön, ez már egy ideje érlelődött bennem. A választásomban döntő volt, hogy minél több játéklehetőséghez jussak. Ez meg is valósult, mióta megérkeztem a csapathoz, minden meccset kezdőként léptem pályára, egy híján az összes derbit végig is játszottam. Ez egyértelműen jelzi, hogy bíznak bennem, remélem, így lesz a folytatásban is. A feljutásért harcolunk, remélem, kivívjuk. Ha nem jön össze a francia szerződés, nem kizárt, hogy a Fradiba szerződtem volna. De ez már nem fog kiderülni, örülök, hogy a Le Havre futballistája lettem. Mivel számítanak rám a klubomban és a nemzeti együttesben is, mondhatom, remek időszaka ez az életemnek.

- A francia másodosztály erősebb, mint a hazai élvonal?

- Nem megbántva senkit, úgy gondolom, igen. Gyorsabb a bajnokság, ez egy atletikus liga. Robbanékony és erős játékosokkal, akikkel fel kell vennem a harcot. Minden jel arra mutat, fel is tudom.

Álmodozni mindig kell, kitűzni olyan célokat, amelyek motiválnak




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!