Sportvilág

2014.11.21. 16:10

Hamilton vagy Rosberg: ez az egy kérdés maradt a végére

Adu-Dzabi - A 2014. évi Forma 1-es autós világbajnokság utolsó futamát vasárnap rendezik és a 6. Abu-Dzabi Nagydíjon dől el, hogy a brit Lewis Hamilton, vagy csapattársa, a német Nico Rosberg lesz-e a világbajnok.

Kerkai Attila

A szezon során a Mercedes két pilótája szinte végig uralta a futamokat, ugyanis az eddigi 18 futam során csak a Red Bullt erősítő ausztrál Daniel Ricciardo tudott beleszólni kettejük párharcába. Ricciardo három futamot nyert az idén, a többi tizenötön a Hamilton–Rosberg duó osztozott: előbbi 10-szer diadalmaskodott, a német ötször. Ami a pole pozíciókat illeti, itt még nagyobb volt a Mercedes-fölénye. Csupán egyszer fordult elő, hogy nem a Mercedes indulhatott az élről, amikor a brazil Felipe Massa „furakodott" be mindenki elé.

Ami lényeges, hogy az idén először (a kritikák miatt lehet, hogy nem is lesz többé ilyen), hogy a zárófutamon dupla pontokat osztanak. Azaz, Abu-Dzabiban a győztes 50, a második 36, a harmadik 30, a negyedik 24, az ötödik 20, a hatodik 16, a hetedik 12, a nyolcadik 8, a kilencedik 4, a tizedik 2 pontot kap.

Nézzük a lehetséges forgatókönyveket, ki, mikor lehet világbajnok.

Lewis Hamilton világbajnok lesz, ha:

– több pontot szerez, mint Rosberg.

– Rosberg legfeljebb a hatodik

– Rosberg nyer, ő a 2.

– Rosberg 2. lesz, ő pedig az első ötben végez

– Rosberg 3., Hamilton pedig legalább 6.

– Rosberg 4., az angol nem rosszabb nyolcadiknál.

– Rosberg 5., Hamilton pedig négy pontot szerez

– egyikük sem szerez pontot a futamon

Nico Rosberg a világbajnok, amennyiben:

– nyer, Hamilton pedig legfeljebb 3.

– 2. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 6.

– 3. lesz, Hamilton pedig nem fér be az első hatba.

– 4. lesz, Hamilton nem lesz legalább nyolcadik

– az 5. helyen végez, Hamilton csak két pontot szerez

A 6. Abu-Dzabi Nagydíj szombati időmérőedzését magyar idő szerint 14 órától rendezik, a futamot vasárnap, szintén 14 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!