Sportvilág

2014.12.17. 21:10

Megtörtént a nagy csoda - a női kézilabda válogatott megverte Norvégiát

Dunaújváros - Sokat nem érdemes rágódni a dánoktól elszenvedett vereségen. A magyarok 23-20-ra kaptak ki. Szerda este Norvégiával játszottak, és 29-25-re nyertek.

Jankó Árpád

A szakemberek dolga az elemzés. De annyit mi is tudunk, hogy háromgólos vereség helyett néhány perc alatt a hajrában lehetett volna akár magyar vezetés is, hiszen a kézilabda gyors játék. Nem lett. Látható volt, hogy a magyar együttes elfáradt idegileg is, és hiába cserélt, követett el mindent Németh András a változtatás érdekében. Az is tény: a dánok kitalációja: a hét mezőnyjátékossal, vészkapussal történő játék teljesen megfogta a magyar csapatot. Apropó! Ennek a szisztémának máris van nemzetközi visszhangja. Ulrik Wilbek, a korábbi zseniális szövetségi kapitány úgy látja, hogy hosszabb távon nem használható a sportágban ez a támadójáték. Előbb-utóbb be fogják tiltani. Gondolom, ezzel sokunk teljesen egyetért. Nem szolgálja a kézilabda élvezhetőségét, a küzdelem szépségét.

De térjünk vissza a magyar együttesre. Németh András szövetségi kapitány úgy döntött, hogy kedden nem tart edzést. Mondván, talán a pihenés az idegi megterhelés után szerencsésebb. Ugyanakkor változtatott a kereten is. Az utolsó csoportmérkőzésre benevezte Temes Bernadettet Erdősi Ildikó helyére. Azt is tudni kell, hogy a tegnapi mérkőzés megnyerését világszenzációként emlegetnénk. Óriási formában érkezett az Európa-bajnokságra a norvég olimpiai bajnok. Eddig mindenkit megvert. Bár a lengyelek az első félidőben ellenük döntetlenig jutottak nagy meglepetésre. Ahogy Heidi Löke, a Győrben játszó beálló elmondta: pocsékul védekeztek, de a folytatásban azért jól megszórták a lengyeleket. (Vagyis harminc percig kiderült, hogy a norvég hölgyeknek is bőr van a nyakukon!) Ugyancsak az ETO világnagysága mondta, hogy annak ellenére, hogy már benn vannak az elődöntőben, nem fogják tálcán felajánlani a két pontot a magyaroknak. Az előjelek nem voltak hízelgőek ránk nézve. Elég ha csak megemlítjük: világversenyen legutoljára 2005-ben a szentpétervári világbajnokságon nyertünk ellenük 20-18-ra. Sokszor mondtuk, de igaz: a hazai környezet, a szurkolói segítség mindenképp a különbségeket csökkentheti. De ehhez a pályán is hozzá kell tenni, és nem is keveset. Mivelhogy az is tény, ha a magyar válogatott tegnap este nyer, harmadik a csoportjában, és az ötödik helyért játszhat, legrosszabb esetben akár a 9-10. helyre is csúszhat a magyar válogatott. Mivel románok 24-19-re megverték a lengyeleket, a spanyolok pedig 29-22-re legyőzték a dánokat, ezért, hogy az ötödik helyért játszhassunk, mindenképpen meg kellett verni a norvégokat.

Magyarország - Norvégia: 29-25.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!