Sportvilág

2014.12.11. 21:15

Nagy küzdelem, spanyol siker

Régi bölcsesség a labdajátékokban: mindig a következő mérkőzés a legnehezebb. Csütörtök este a magyar női kézilabda-válogatottnak a spanyolok elleni volt az. És természetesen igaz ez a hispániai hölgyek szempontjából is.

Jankó Árpád

A magyar címeres csapatnak a közelmúltban jó emlékei voltak a spanyolok ellen. 2012-ben az Európa-bajnokságon 32-31-re, 2013-ban a világbajnokságon, a nyolcad döntőben pedig 28-21-re nyert válogatottunk ellenük. A jelen helyzetben természetesen a csoportmérkőzések utolsó hatvan percében mindkét együttesnek a csoportelsőség volt a célja. Már csak a magukkal vitt pontok miatt is. Tomori Zsuzsának és társainak sem a lengyelekhez, sem az oroszokhoz hasonlítható stílusú csapattal kellett megvívni. Köztudott, hogy a spanyolok nagyon gyorsak, jól cseleznek, kiválóak az egy az egy elleni párharcokban. Közülük ketten jó ismerőseink. Macarena Aguilart a Győr, Nerea Pena pedig az FTC játékosa. Tehát mindketten félig-meddig hazai pályának tarthatják az Európa-bajnokság magyar helyszíneit. Ez érthető is. Rajtuk kívül a két méteres Elizabeth Chavez okozhat komoly gondokat. Németh András szövetségi kapitány dolga volt kitalálni egy olyan taktikát (főleg védekezést), amellyel a gyors spanyolok megfoghatók. A mester a lengyelek elleni találkozó szünetében már a tegnapi csatára gondolt, mert Tomori Zsuzsát, Szucsánszki Zitát a második félidőben pihentette.

Visszaidézve a lengyelek elleni játékot, csak dicsérni lehet a magyar válogatott játékát. Különösen a kapuban Kiss Éva volt fantasztikus, a beálló poszton pedig Mayer Szabina brillírozott. De mindenki tudott hozzátenni valamit a győzelemhez. Szabina egy félidő alatt meghódította a magyar közönséget. Azt a közönséget, amely kiváló támogatásban részesítette a magyar együttest. Érdekes, hogy két nagyszerű alakjának a magyar kézilabdának, Radulovics Bojanának és Ferling Bernadettnek szavai mennyire összecsengenek. Nem a játékelemekkel, a szakmai résszel foglalkoztak, hanem a lelki, a mentális állapotra emlékeztettek. Vagyis arra figyelmeztettek, hogy jó kedvűen, mosolyogva, a játékot élvezve, felszabadultan és bátran kell kézilabdázni. Ezek az intelmek, jó tanácsok aktuálisak lesznek az Európa-bajnokság további mérkőzéseire is.

A spanyolok 27-26-ra nyertek.

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!