Sportvilág

2015.11.04. 16:07

Norvégiába utaztak a hokisok: Három A csoportos válogatottal játszik Magyaroszág

Budapest - Az A-csoportos világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott mától Norvégiában játszik egy nemzetközi tornán. Évtizedek óta először nem lesz Acélbika a nemzeti csapatunkban. Bár ez nem teljesen igaz...

Agárdy Csaba

Dunaújvárosi hokis ugyanis lesz bőven, csak különböző okok miatt már senki sem Dunaújvárosban játszik. (A legutóbbi ok, hogy a Dunaújvárosi Acélbikák főszponzora, a Docler Holding áprilistól nem támogatja az Acélbikákat, csökkent a költségvetés, a válogatottak nyáron eligazoltak.)

Rich Chernomaz szövetségi kapitány utazó keretében a dunaújvárosi nevelések közül Hetényi Zoltán, Rajna Miklós, Orbán Attila, Varga Arnold, Kiss Dániel, Mestyán István, Pozsgai Tamás, Benk András, Nagy Gergő, Somogyi Balázs és Magosi Bálint nevével találkozhatunk.

Az „A-csoportos" idény első fontos állomása lesz az e hétvégén Stavangerben rendezendő négycsapatos torna, amelyre a férfi felnőttválogatott a hét eleje óta készül – Rich Chernomaz szövetségi kapitány meg is nevezte a 28 fős utazó keretet.

A magyar válogatott a Jégpalotában. Szemben Rich Chernomaz segítője, Majoross Gergely. Fotó: Mudra László

A válogatott-idénykezdet alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, valamint Ratatics Péter, a MOL-csoport Társasági Támogatás Ügyvezető Igazgatója eláírta a szerződést, amely értelmében 2016 végéig a MOL-csoport a magyar férfi felnőttválogatott főtámogatója. A csapat szerdán indul el Norvégiába, ahol csupa „A-csoportos" riválissal találkozik majd, csütörtökön a házigazda Norvégia, pénteken Dánia, szombaton Franciaország lesz az ellenfél.

Rich Chernomaz, a magyar férfi felnőttválogatott szövetségi kapitánya: „A legutóbbi világbajnokságon látott keretéből nyolcan hiányoznak sérülések és egyéb okok miatt. Ugyanakkor úgy véltük, hogy a juniorcsapatból többen fejlődtek annyit, hogy ezúttal a felnőttekkel tartsanak, továbbá ennek a hétnek arról is kell szólnia, hogy a fiatalok tapasztalatot gyűjtsenek az edzőtáborban és Norvégiában is."

Kóger Dániel, a magyar férfi felnőttválogatott szélsője:

„A szokásosnak megfelelően kiváló a hangulat. Ilyenkor mindenki izgatott, főleg egy A-csoportos évben, amikor a világ legjobbjai várnak majd ránk. Jó ismét találkozni azokkal, akikkel kiharcoltuk a feljutást, illetve a fiatalokkal, akik majd bekerülhetnek a felnőttek közé."

Az utazó keret:

Kapusok: Bálizs Bence (MAC Budapest), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (mindkettő Fehérvár AV19)

Hátvédek: Jesse Dudas (DVTK Jegesmedvék), Orbán Attila, Reiter Attila, Szabó Dániel, Szirányi Bence, Varga Arnold, Kevin Wehrs (mind Fehérvár AV19), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás (mindkettő MAC Budapest)

Csatárok: Benk András, Kocsis Ferenc, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav, Vincze Péter (mind Fehérvár AV19), Csányi Karol (Újpest), Somogyi Balázs (DVTK Jegesmedvék), Könczei Áron (Debrecen), Magosi Bálint (Briancon), Nagy Krisztián (MAC), Sebők Balázs (KalPa)

A program

Csütörtök, 1. forduló: Dánia – Franciaország 15 óra, Norvégia – Magyarország 19 óra.

Péntek, 2. forduló: Dánia – Magyarország 15 óra, Norvégia – Franciaország 19 óra.

Szombat, 3. forduló: Magyarország – Franciaország 13 óra. Norvégia – Dánia 17 óra.

Győztek a szapporói hősök

Hét év után léptek újra jégre a szapporói hősök, vagyis az a magyar jégkorong-válogatott, amelyik 2008-ban Japánban nagy bravúrral kiharcolta a feljutást a világelitbe. Az együttes a közel teltházas (2800 néző) Tüskecsarnokban a világbajnok és olimpiai érmes játékosokat is soraiban tudó Cseh Legendákkal mérkőzött meg.

A kiegyenlített játékot hozó, háromszor tizenöt perces találkozón – amelyen megemlékeztek a szapporói csapat 2009-ben elhunyt tagjáról, ifj. Ocskay Gáborról – a csehek többször is vezetéshez jutottak, ám a magyar csapat mindannyiszor egyenlíteni tudott, a szétlövésben pedig végül felül kerekedett.

Szapporói Hősök – Cseh Legendák 7-6 (3-3, 1-1, 1-1, 2-1) – büntetőkkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!