Sportvilág

2014.07.22. 18:51

Pazar játékkal az elődöntőbe

Elsősorban szenzációs második negyedbeli játékának köszönhetően simán nyert a magyar női vízilabda-válogatott az oroszok ellen az Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

Gallai Péter

A kánikula után kedden szakadó eső várta a szurkolókat, így miközben a tudósító a margitszigeti helyszín felé tartott és cipőjében már jelentős mennyiségű víz locsogott, elgondolkodott, ilyen időben vajon mennyi néző lesz kíváncsi a lányok összecsapására. Egy többtagú családot utolérve a kisfiú kezében nagy magyar zászlót cipelt, a kislányok arcán pedig piros fehér zöld festés díszelgett. Lehet csak mi leszünk morfondírozott a családfő is, de kellemesen csalódtunk miközben egyre közelebb értünk az uszodához, ugyanis egyre több szurkolóval lehetett találkozni. Öröm volt látni, ahogy a mostoha időjárás ellenére a bőrig ázott apuka nyakában cipelte kisfiát, a három év körüli legényke hangosan kiabálta: Hajrá, magyarok! Aki felkészületlenül, azaz esővédő holmi nélkül érkezett, az csuromvizesen sem veszítette el jókedvét, s mire a két válogatott felsorakozott a kezdéshez, már több ezer torokból harsant fel: Hajrá, magyarok!

Magyarország - Oroszország 11-7 (2-1, 4-1, 3-3, 2-2)

Magyarország: Bolonyai, Gangl (kapusok) Takács 1, Antal 3, Szücs 2, Kisteleki D. 1, Kistelei H., Keszthelyi 2, Tóth, Bujka 2, Csabai, Illés., Czigány. Szövetségi kapitány: Merész András.

Pár perc puhatolózás után Bujka szerezte meg az első gólt az összecsapáson, amelyre Borisova felelni tudott, de Antal révén mi zártuk előnnyel az első negyedet. A második nyolc perc pedig maga volt az álomvízilabda a hazaiak részéről, az oroszok sem teljes létszámban, sem emberelőnyből képtelenek voltak bevenni Bolonyai kapuját. Amikor nem ő, akkor a védekezők közül blokkolt valaki. S nem csak hátul ment jól a szekér, elöl is beindult a gólgyártás: a dunaújvárosi Szücs előnyből, Keszthelyi büntetőből lőtt gólt, majd Antal következett. A sorozatot Szücs bombája zárta (6-1), Grineva az utolsó percben szépített. Nem véletlenül zengett-zúgott az uszoda a hazai drukkerektől a félidőben.

Amikor pedig Kisteleki Dóra egy sakk-matt helyzet után bevágta a nyolcadik gólt, Petrovics Mátyás utánpótlás kapitány is diadalittasan csapott a levegőbe öklével:

- Ez nagyon szép támadás volt, megvannak a lehetőségeink, az oroszok egyszer egyszer jutnak csak helyzetig, pláne gólig. Ennek a győzelemnek meg kell lennie, annyira magabiztosan uralja a meccset a csapat, csak rá kell nézni a lányok arcára, semmi izgalom nincs rajtuk.

S igaza is lett a szakembernek, a magyarok végig domináltak a találkozón és önbizalomnövelő sikert arattak: - Bíztam benne, hogy meglesz, de ekkora különbségre nem számítottam, kijött a tudásbeli különbség. Ebben a csúnya és szomorú időben is fantasztikus a közönség.

Az összecsapás után a játékosok is kivétel nélkül nem győztek hálálkodni a publikumnak, így volt ezzel a szövetségi kapitány is: Elképesztően hálás vagyok ennek a több ezer embernek, akik ebben a rettenetes időjárásban végigállták a meccset, mert ülni nem lehetett. Le a kalappal előttük, tényleg az együttes részének éreztem őket. Hihetetlenül okosan és visszafogottan pólóztak a lányok, annyit vállaltak csak, amennyit kellett.

A mérkőzés után Bujka Barbarától, aki korábban megfordult Dunaújvárosban is, azt kérdeztük, a medencében is olyan könnyű volt, mint ahogyan a lelátóról tűnt.

- Minden meccs nehéz, de úgy gondolom jól felkészültünk és az elejétől a kezünkben volt a találkozó. Úgy mentünk ki, hogy nem adunk nekik esélyt, ez volt a terv, szerencsére bejött és sikerült betartani a taktikai utasításokat. Ha minden tökéletes lett volna, akkor tizenöttel nyerünk, de nagyon jól védekeztünk és támadásban is fegyelmezettek voltunk. A mai vízilabdánk pedig biztató.

A görögországi légiós számított, hogy ekkora különbséggel is nyerhetnek.

- Ez az orosz csapat elég fiatal, még nem annyira összeszokott. Pontosan tudtuk mit kell játszani, meccsről meccsre egyre jobban összecsiszolódunk.

Amikor a spanyolok elleni csütörtöki elődöntő (kezdés 16.30 óra) szóba került, Barbi rávágta: Folytatás, ugyanilyen magabiztos győzelemmel!

Antal Dóra szerint igazi csapatként játszottak, de itt nem szabad megállni: A mutatott játék minősége folyamatosan felfelé ível, ezeket a pozitív dolgokat át kell menteni a következő mérkőzésre, a hibákat pedig lehetőleg lecsökkenteni. Emlékszem, tavaly a világbajnokságon mi vártuk egyből elődöntősként a spanyolokat, de ők nyertek, most fordított a helyzet, s remélem fordul a kocka is. Amikor 6-1-re vezettünk, akkor is nagyon kellett koncentrálni, de a védekezésünk nagyon jó volt, ennek köszönhetjük, hogy ezt a magabiztos előnyt meg tudtuk tartani. Az elején nekünk is voltak kimaradt ziccereink, de ez senkit nem zavart meg. A második negyedtől a befejezések sokkal koncentráltabbak voltak, egészen a végéig. A spanyolokkal szemben bosszúvágy is van bennünk, szeretnénk, hogy most ők szálljanak ki sírva a medencéből.

A másik meccsen az olaszok büntetőkkel legyőzték a görögöket, így ők játszanak a hollandokkal az elődöntőben.

Címkék#vízilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!