Sportvilág

2015.05.22. 06:57

Roland Garros: a két világelső a favorit

Az előjelek alapján kevéssé valószínű, hogy az elmúlt tíz évben kilencszer győztes spanyol Rafael Nadal diadalmaskodik ismét a férfiaknál a vasárnap kezdődő 114. francia nyílt teniszbajnokságon.

A Roland Garroson 67/1-es győzelmi mérleggel büszkélkedő, csupán a 2009-es negyeddöntőben alulmaradt sztár pályafutása leggyengébb salakszezonján van túl. Februárban Rióban az elődöntőig jutott, majd diadalmaskodott Buenos Airesben - igaz, csak top 50-en kívüli ellenfelei voltak -, aztán Monte-Carlóban elődöntős, Barcelonában nyolcaddöntős, Madridban döntős, Rómában pedig negyeddöntős volt. Így kedvenc borításán, melyen 65 címéből 46-ot szerzett, idén csupán egy versenyt nyert, és a világranglistán tíz év után kicsúszott az első ötből.

Remek formában van ugyanakkor a szerb Novak Djokovic, aki fantasztikus észak-amerikai idény után jött át az európai salakra: megnyerte az Indian Wells-i és a miami keménypályás szupertornát, majd Monte-Carlóban és Rómában sem talált legyőzőre. A szerb játékos sorozatban 22 mérkőzést nyert meg, és legutóbb február 28-án, a dubaji döntőben, Roger Federertől kapott ki. Így június 7-én megvalósulhat idei fő célja: begyűjtheti a gyűjteményéből még hiányzó GS-serleget. Ebben érdekes módon a vörös borításon eddig gyengélkedő Andy Murray akadályozhatja meg leginkább: az olimpiai bajnok skót nemrég Münchenben és Madridban is salakos tornagyőzelmet ünnepelhetett, igaz, ez annyira kimerítette, hogy a római nyolcaddöntőtől fáradtság miatt visszalépett. Jó formában van, de aligha ismételi meg 2009-es bravúrdiadalát a 17-szeres GS-bajnok Federer, aki Madridban csak a második fordulóig, Monacóban pedig a legjobb 16-ig jutott, ugyanakkor Rómában döntőzött, Isztambulban pedig begyűjtötte 85. serlegét.

A nőknél idén is a toronymagasan világelső Serena Williams a legesélyesebb, akit legfeljebb a címvédő Marija Sarapova szoríthat meg. A 33 éves amerikai csillag a miami keménypályás diadal után Madridban elődöntős volt, a római nyolcaddöntőtől pedig könyöksérülésre hivatkozva visszalépett, ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy 2002 és 2013 után megszerzi harmadik trófeáját a Philippe Chatrier Stadionban. A immár salakon is otthonosan mozgó Sarapova egyre jobb formába lendül: Stuttgartban a 16 között búcsúzott, Madridban már elődöntőzött, Rómában pedig harmadszor lett bajnok. Williams ellen viszont eddig nem volt sok keresnivalója, 2005 óta sorozatban 16-szor kikapott tőle. Rajtuk kívül még a világranglistán harmadik román Simona Halep és a madridi győztes cseh Petra Kvitova juthat messzire. 
Babos Tímea a világranglista 83-adikjaként alanyi jogon főtáblás, a férfiaknál a 168. Fucsovics Márton - aki 2011 óta kilencedik alkalommal próbálkozott Grand Slam-főtáblára jutni - a selejtező második fordulójáig jutott.

Babost párosban ugyanakkor a titkos esélyesek között emlegethetik, miután vasárnap Kristina Mladenoviccsal megnyerte a római versenyt, és magyar csúcsot javítva a 11. helyen áll a páros világranglistán. A magyar-francia duó idén már három trófeát gyűjtött.

Ami az immár 28 millió eurós (8,4 milliárd forint) összdíjazás eloszlását illeti, az első körösök 24 ezer, a második körösök 42 ezer, a harmadik fordulósok 72 ezer, a nyolcaddöntősök 125 ezer, a negyeddöntősök 245 ezer, az elődöntősök 450 ezer eurót kapnak. A győztes 1,8 millióval, a finálé vesztese pedig 900 ezer euróval gazdagodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!