Sportvilág

2014.12.03. 16:22

Rövidpályás úszó-vb - Hosszú ezüstérmes 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen is

Az év női úszójának választott Hosszú Katinka a több érmet gyűjtött be és 100 méter háton is döntős szereplést harcolt ki a szerdai versenynapon.

A Vasas világklasszis versenyzője alig húsz perccel a 200 méter pillangón nyert ezüstérme után 100 méter háton annak ellenére a legjobb volt, hogy 56.65 másodperces ideje közel egy másodperccel rosszabb volt, mint amit a délelőtti előfutamban ért el.

Az előző nyolcasban ketten bizonyultak gyorsabbnak nála, de így is biztosan jutott a szám döntőjébe.

Hosszú Katinka 200 méter pillangón hatalmas iramban kezdett, végig a világcsúcs részidőn belül tempózott, de legnagyobb riválisa, Mireia Belmonte Garcia így is csak egy testhosszal volt mögötte. Az utolsó 50 méterre ugyanakkor elfáradt Hosszú, 175 méternél ugyan még egy hajszállal riválisa előtt ért a falhoz, de a hajrában esélye sem volt a spanyollal szemben, aki végül több mint egy másodpercet javított a kínai Cse-kö Liu 2009-es világrekordján (2:00.78 p), és 1:59.61 perces idővel nyert.

Hosszú 2:01.12 perccel csapott a célba, így is több mint egy másodperccel megdöntve saját országos csúcsát (2:02.20 p), melyet közel két éve, az isztambuli vb-n állított fel.

200 méter pillangón éppen előtte világcsúccsal aranyérmes Mireia Belmonte Garcia a pillangó során együtt tempózott, majd háton Hosszú jelentős előnyre tett szert. A spanyol azonban mellen ledolgozta lemaradását úgy, hogy mindketten a világcsúcs részidejénél jobban álltak az utolsó 100 méter, a gyors előtt, amelyen Belmonte Garcia ismét lehajrázta az elfáradó magyart, sőt, újra világcsúcsot ért el 4:19.86 perccel.

A régi rekordot éppen Hosszú tartotta az augusztus 28-i, szintén dohai világkupafutam óta 4:20.83 perccel, amelytől a magyar úszó végül több mint két másodperccel elmaradt, 4:22.94 perccel csapott a célba.

"Velem igazából nem történt semmi különös. Belmonte viszont elképesztően jól úszik, ehhez csak gratulálni lehet. A négyszázban talán benne volt pszichésen a 200 pillangó, de alapvetően nem lehetek mérges senkire, magamra sem. Ma volt egy jobb nálam, az úszásban ez bármikor előfordulhat" - olvasható Hosszú nyilatkozata a magyar szövetség Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!