Sportvilág

2014.12.01. 09:53

Rövidpályás úszó-vb - Kiss László legalább hat éremre számít

Szerdától vasárnapig Dohában a rövidpályás vb-n versengenek a világ legjobb úszói, köztük a magyarok, akiktől Kiss László legalább hat érmet vár.

A válogatott szövetségi kapitánya elutazás előtti nyilatkozatában az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy medálszínekről nem beszél, "de jó lenne, ha arany is lenne közöttük". A szakvezető a sportág hazai élversenyzőitől reméli a legjobb szereplést, legfőképpen az előző, tíz magyar éremmel zárult rövidpályás világbajnokságon, a két éve, Isztambulban ötször is a dobogóra - két alkalommal, a 200 méter pillangó és a 100 méter vegyes eredményhirdetésekor annak a legtetejére - álló Hosszú Katinkától, s a 200 méteres mellúszásban címvédő Gyurta Dánieltől. Rajtuk kívül az idei katari vb-t kihagyó Cseh László, valamint a Dohában szintén induló Verrasztó Dávid szerzett még érmet a török városban: előbbi két ezüstöt és egy bronzot úszott össze, utóbbi pedig a 400 méteres vegyesúszásban végzett harmadikként.

"Jó eredményt remélek Gyurta Danitól, s örülnék, ha 100 mellen is tovább javulna - jelentette ki Kiss László. - Nagyon bízom Hosszú Katinkában is, aki ezúttal tíz egyéni számban rajtol, s ha kell, váltóban is kész szerepelni."

Mellettük a két Verrasztó, Dávid és Evelyn, de Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna vagy éppen Biczó Bence, Bernek Péter és Kozma Dominik is ott lehet a legjobbak között.

"És ne feledkezzünk meg az ifjúsági olimpián győztesekről, a kétszeres bajnok Szilágyi Liliánáról, továbbá Kenderesi Tamásról és Grátz Benjáminról sem, a legifjabbak, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna esetében pedig azt várom, hogy mély vízbe dobásukból sokat tanuljanak, szokják a világversenyek légkörét" - mondta a kapitány, hozzáfűzve, hogy a válogatottat 21-en alkotják, s minden idők legfiatalabb magyar csapata indul ezen a rövidpályás világbajnokságon.

A 25-ös medencébe kiírt vb-k története 1993-ban kezdődött a spanyolországi Palma de Mallorcán, azóta tíz ilyen csúcseseményt rendezett a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA, a dohai tehát a 12. a sorban. A magyarok kezdetben ritkán indultak, s a kezdeti "távolságtartás" után csak a 2010-es dubaji vb-től kapcsolódtak be a rendszeres résztvevők közé. Ez magyarázza, hogy az 50 méteres medencében megszokott és rendre ismétlődő diadaláradathoz képest viszonylag szerény a magyar össz-éremtermés, amennyiben eddig 15 medál alkotja a teljes gyűjteményt, 4 arany, 5 ezüst és 6 bronz felosztásban.

A katari világbajnokságon induló magyarok:

férfiak: Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Dudás Dániel, Földházi Dávid, Grátz Benjámin, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Szabó Norbert, Verrasztó Dávid

nők: Gyurinovics Fanni, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!