Sportvilág

2014.04.23. 06:03

Szlovénia 2-0-ra verte a magyar jégkorong-válogatottat

Harmadik mérkőzését játszotta szerdán a Divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott Dél-Koreában. A mieink nem bírtak az A-csoportból kiesett, olimpiát megjárt szlovén együttessel.

Bobory Balázs


Vas Márton (b) és a szlovén Ales Music a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén a dél-koreai Kojangban 2014. április 23-án. (MTI Fotó: Mudra László / Mjsz)

Ez már valamivel jobb volt, de még mindig nem az igazi...

Ugyan megdolgoztatta a magyar válogatott az olimpiai 7. helyezett, tavaly még A-csoportos szlovén válogatottat, de a tudásbeli különbséget eltüntetni nem tudta, így nyertek a dél-nyugati szomszédok.

A legaggasztóbb, hogy az utóbbi két mérkőzésen nem ütöttek gólt a mieink. Az ukránok kapuralövésből is kevés volt, szerdán már többet próbálkoztak Vas Mártonék, de nagy ziccerük csak az utolsó harmadban adódott.

Addigra pedig már kettővel vezetett Szlovénia, amely az első harmadot egyértelműen uralta, gyorsabb, pörgősebb volt a kék mezes együttes, de Hetényi Zoltán parádéja ellen nem tehetett sokat. Ebben az időszakban háromszor annyi bulit hozott el a szlovén együttes, mint a magyar, ebből adódik, hogy háromszor annyi lehetősége volt bedobás után építkezni, amely óriási előnyt jelent esetenként.

A második játékrészre enyhült Szlovénia fölénye, ellenben a gólok ekkor érkeztek. A 22. percben Razingar találata előtt lest kellett volna fújnia a sporiknak, aztán pedig egyszer már Hetényi tenyerelt a pakkon, amikor odaszúrtak a kezére. Az akció ment tovább, melnyek végén a mezőny egyik legrutinosabb játékosa megszerezte a meccs első gólját, 0-1. Négy perccel később Sofront állították meg a szlovén harmadban, a magyar bekkek éppen cseréltek, ezért Kuralt nyugodtan korizott Hetényi elő a bedobókörig, majd kilőtte a bal felsőt, 0-2.

Több, mint fél óra hátra volt még ekkor a mérkőzésből, és szerencsére a mieink nem adták fel a harcot, egyre inkább játékba lendültek. Kemény, fizikális hokit nyomott a magyar válogatott, amely főleg a harmadik harmadban már azt jelentette, hogy többen zajlik az ellenfél kapuja előtt a játék, mint másik oldalon. Nagy ziccer azonban csak Kóger előtt adódott, aki közelről Gracnart találta el, illetve egy távoli lövés csúszott meg még a keresztvason, kis szerencsével szorossá lehetett volna tenni a hajrát.

Nem sikerült, az utolsó másfél percet kapus nélkül támadta végig a magyar csapat – eredménytelenül.

Az szerdán is egyértelműen kiderült, egyelőre hiányzik egy igazi vezér a jégen a magyar csapatból, egy olyan játékos, aki egy-egy megmozdulásával, góljával, átadásával, vagy csak a puszta jelenlétével segít az együttesen a nehéz pillanatokban. Ilyen volt korábban Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, vagy éppen Ladányi Balázs, akik mögött a keletkező űrt még nem sikerült betöltenie az ifjú tehetségeknek. Ez sem baj, tudtuk, hogy ez a világbajnokság a fiatalításról szól.

– Büszke vagyok a játékosaimra, és ahogy a szlovénok ellen küzdöttek. Az ukránok elleni összecsapást követően jól reagáltak. Több helyzetünk is volt, de Gracnar kifogott rajtunk. A harmadik harmadban mi irányítottunk, mi diktáltuk a tempót, ezt kell folytatnuk a továbbiakban is – értékelt Rich Chernomaz.

A többi összecsapás is nagy csatákat hozott. A mieink mérkőzése után Japán már másodszorra tett csodát ezen a világbajnokságon, és 3-2-re legyőzte Ukrajnát. Az esti mérkőzésen a házigazda dél-koreaiak már 3-0-ra is vezettek Ausztria ellen, ám a sógorok még az első harmadban fordítottak, és végül 7-4-re nyertek. A feljutásról a továbbiakban egy csapat, Dél-Korea nem álmodozhat, körbeverések esetén még az is előfordulhat, hogy a magyar válogatott lép az A-csoportba.

Persze ehhez kétszer kell nyerni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!