Szalkszentmárton

2017.04.04. 17:20

Negyven év hagyománya éledt fel Szalkszentmártonban

Bő másfél órán át szólt a zene, ropták a táncot. Negyven év hagyományait élesztették újra az I. Szalkszentmártoni Néptánc Fesztiválon.

Horváth László

Fergeteges hangulattal és tizennégy együttes 170 fellépőjével debütált április elsején, szombaton délután a szalkszentmártoni művelődési ház színpadán az I. Szalkszentmártoni Néptánc Fesztivál. Fellépett a helyi táncegyesület négy csoportja, az Uszódi Szederinda Gyerekcsoport, az Adonyi Rozmaring és a Mezőfalvi Néptánc Együttes, a Csatangoló Tánccsoport - Isaszeg, a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület.

Népek, kultúrák táncait elevenítették fel az I. Szalkszentmártoni Néptáncfesztiválon a helyi tánccsoportok és vendégeik
Fotó: Horváth László

A részt vevő táncegyesületek és a vendéglátók a különleges alkalomhoz illő pergős előadásokkal szórakoztatták a közönséget, ebben magyarországi és erdélyi táncok koreográfiáiban egyebek között mezőségi, szatmári, dunántúli, felcsíki, kalocsai összeállításokat láthattunk. A rendezvény megnyitójában Káposztás Tibor polgármester kiemelte, hat éve ébresztették fel Csipkerózsika-álmából a helyi néptáncot. Összeállt újra a régi csapat, és ott folytatták, ahol abbamaradt a híres, sikeres szalkszentmártoni néptánc. Fontos, hogy nemcsak elkezdték, de töretlen lelkesedéssel folytatták a népi hagyományok ápolását, valamint a jövőre is gondolva megszervezték a mostani, az első néptáncfesztivált. - Reményeink szerint folytatása is lesz - hangsúlyozta köszöntő beszédében a község polgármestere. A műsor után a rendezvény fő szervezőjét, Damásdi Sándort kérdeztük célokról, tervekről.

Damásdi Sándor bízik a folytatásban, a hagyományok éltetésében, valamint az egyesületek további barátságában

- Szalkszentmártonban - kisebb-nagyobb megszakításokkal - több mint negyven éve működik táncegyüttes. A jelenlegi csapat közel ötven táncossal 2011 óta ápolja a helyi és a magyar hagyományokat - kezdte rövid ismertetőjét a szalkszentmártoni táncosok vezetője. Itt a községben remek a közönség, ezért gondoltuk, hogy a régi és az új kapcsolatok felhasználásával képesek vagyunk egy ilyen nagyszabású fesztivált megszervezni. Kétévente terveztük a folytatást, mivel komoly anyagi költséget jelent a rendezvény. A tagok, az önkormányzat és vállalkozások segítik kitűzött céljaink elérését. Bízunk benne, a jövőben tovább ápolhatjuk, átörökíthetjük a magyar tánckultúra gyönyörű hagyományait - fogalmazta meg a távlati elképzeléseket a riport végén Damásdi Sándor.

A táncegyüttesek fellépését követően Szalkszentmárton polgármesterét is megkérdeztük miként értékeli a rendezvényt?

- Aki benn volt, és hallotta azt a fergeteges tapsot, amivel a közönség megköszönte a produkciókat, az önmagáért beszélt! Egészen biztosan mindenki jól érezte magát - összegezte a fesztivál tapasztalatait Káposztás Tibor polgármester. - Ha a nemzet nem őrzi meg a hagyományait, a népmeséit, táncait, akkor a népvándorlással lassan eltűnik arról a helyről, ahova elhozta a jó Isten, a Kárpát-medencéből. Ezt elkerülendő próbáljuk tanítani az utánunk következő nemzedékeket, átadni, amit a szüleink tanítottak nekünk. Így nagy baj nem lehet - hívta fel a figyelmet a hagyományok átörökítésére Káposztás Tibor.

A kalocsai táncok mindig nagy sikert aratnak a közönség körében

A fesztivál a műsort követően mi mással zárulhatott volna stílusosan, mint a résztvevők nagy és közös táncházával. A hangulatra és a kellemes élményekre sokáig emlékeznek, akik jelen lehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!