Egy napig pihennie kell a hűtőben

2016. szeptember 28., 12:35
komment
Székesfehérvár – Tömör fürtökben kínálja magát a magyar szőlő a Városi Piac standjain. Csupán a padlizsán gyönyörű, lila színe tereli el róla a figyelmet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kukoricából már csak pár csövet látni a piacon, el is kapkodják így, a szezon végén. Frikton Ferencné Babi szerint, amit még sokan visznek az a friss, zamatos hazai szőlő. A szemek nem olyan óriásiak rajta mint a külföldről behozott árun, de ízében finomabb, kicsit savasabb. Reggelire, vagy ebéd után egy gyümölcssaláta alkotójaként tökéletes desszert válik belőle.

– Amit még rengetegen vásárolnak most az padlizsán. Van, aki két szatyrot is telerak vele, megsütik egyben, vagy felkockázzák és padlizsánkrémet csinálnak belőle. Ki-ki hogy szereti, A lényeg, hogy nem szabad alumínium eszközökkel dolgozni, mert megfeketedik a húsa, és a fűszerezésre is nagyon figyelni kell, könnyen el lehet rontani – magyarázza Babi néni.

A vevők között egy jó receptet is lefülelek: a krém erdélyi változatát ossza meg velem az egyik hölgy. Ő a padlizsánokat félbevágja, úgy süti meg őket cirka háromnegyed óra alatt, majd kikanalazza a belüket. Finomra vágott lilahagymát, passzírozott fokhagymát, sót, borsot, és majonézt kever hozzá, ha egy kicsit kihűl.

– A lényeg, hogy nem lehet azonnal megenni, minimum egy napot pihennie kell a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek – magyarázza Eszter, aki minden évben készít a családnak egy jó adagot. Mint mondja, pirítóssal a legfinomabb, de ha nincs türelmük kivárni, egyszerűen csak felkarikázzák a kiflit és arra púpozzák a krémet. Vendégváró fogásnak is tökéletes.

 


Fotó: Sebestyén Lilla

2016. szeptember 28., 12:35

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...