A szerkesztő ajánlja

2016.04.29. 12:35

Ahogy Ady mondja: s marad a régiben a bús magyar élet

Öt éves az új magyar alkotmány, amit hivatalosan alaptörvénynek neveznek. A kormánypártok ünneplik, az ellenzék gyalázza.

Kiss Kálmán

Ha csak ennyit tudnánk, az is elég lenne ahhoz, hogy Abszurdisztánban érezzük magunkat. Közben a legfontosabbról nem beszélnek, azt agyonhallgatják. Tény: két évtizedig a politika semmibe vette az Akotmányt, még az Alkotmánybíróság is. A jogállamiság Magyarországon: vicc, komédia, közröhej. S a hivatalosság képviselői közül ez senkit sem zavar. Hol a fenében vagyunk, s hogy kerültünk ide? Ez a jog megcsúfolása.

Nálunk tárgyalásos rendszerváltás volt. A pártállam parlamentje fogadta el azt az Alkotmányt, mely levezényelte az átalakulást, és furcsa módon érvényben volt 2011-ig. A régi rendszert nem döntötte meg senki, az csak úgy összeomlott. Hová kerültek irányítói, haszonélvezői? A romhalmaz tetejére. S a többiek? A romok alá. És? Ezt elfogadta a magyar társadalom, legalább is nem tiltakozott ellene. Hagyták, mindenki hagyta, hogy az 1989-es Alkotmány érvényben legyen két évtizedig. Bár ez súlyos alkotmánysértés volt. Sutyiban! Nem akarta észrevenni senki. Ilyen elit nem volt, és nincs is sehol a világon. Csodálkozom, hogy nem süllyednek el. A nép nem csodálkozik, nem tud semmiről, hiszen ő csak a tévét nézi, kimosták az agyát.

De miről is van szó? Az 1989-es Alkotmány kimondta önmagáról, hogy ideiglenes jellegű, rövid időre érvényes csak. Egyúttal kötelezővé tette az új, a végleges Alkotmány kidolgozását. Bizonyítja ezt az úgynevezett preambulum, melyet, bár rengeteget beszéltek, vitatkoztak különböző fórumokon az alaptörvényről, soha senki szó szerint nem idézett. Így szól: A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg: Ahogy a diákgyerekek mondanák, ez tök világos: a békés politikai átmenet után, mely maximum két-három év lehet, új alkotmányt kell elfogadni. S mi történt? Tudjuk. Több mint két évtized telt el a cselekvésig. Az Alkotmánybíróság asszisztálásával. Ez nem ország, ez nem állam, ez trágyadomb. Elnézést a hasonlatért, Ady Endrétől kölcsönöztem a költői képet. Ő beszélt Hunnia úri trágyadombjáról. Bár felébrednének bennünk Ady indulatai. Különben egy reggel arra ébredünk: nincs hazánk.

Piti dolgokról vitatkoznak a politikusok. Hányják egymásra a fekáliát. Vad vitáik közben a jogállamot fordítgatják egymás ellen, a jogállamot, ami miattuk, általuk nem létezik. S az Alkotmánybíróság? Az meg mi a fenét csinál? Bohócot. Magából, belőlünk, az egész magyar társadalomból.

Kimondta a törvény: Az Alkotmánybíróság székhelye Esztergom. Odaköltöztek az alkotmánybírák? Nem, az istennek sem. Végül inkább módosíttatták a törvényt. Mert ugye mi a fontosabb? Az Alkotmány vagy az Alkotmánybíróság? Nyilván az utóbbi. Tótágast áll minden. Ki fogja talpra állítani ezt a szerencsétlen országot?

Dühösen írtam ezt a cikket. Meg is látszik a stílusán. De nemcsak gondolatokat akartam közölni, indulatokat is. Az ész tehetetlen a szív robbanó energiái nélkül. S ahogy Ady mondja: s marad a régiben a bús magyar élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!