A szerkesztő ajánlja

2016.02.04. 15:50

Tanóra tízpercben

Adós vagyok a sorozatcím magyarázatával. Annak idején, amikor kicsöngettek, gyakran nem hagytam abba a tanulókkal való beszélgetést, egy kisebb csoport gyűrűjében tovább elmélkedtem. Ilyenkor kerültek elő a legérdekesebb kérdések.

Kiss Kálmán

A frappáns összegzések ideje volt ez.Volt úgy, hogy egy percben összefoglaltam az emberiség történetét. Íme: Ott állt Ádám és Éva a Paradicsom közepén. Mondta nekik az Úr: szaporodjatok és sokasodjatok, népesítsétek be a Földet! A XX. század elejére ez megtörtént. Ki is tört az I. világháború. Nem oldott meg semmit. Két évtized múlva, magasabb szinten megismétlődött az egész. De a II. világháború nem csak pusztított. Utána kibontakozott a tudományos-technikai forradalom, s úgy tűnt, végre megvalósul az általános jólét, boldogság és szabadság. S mi lett? Népességrobbanás, nyersanyag- és energiaínség, környezetszennyezés, elviselhetetlen feszültségek. Ekkor kellett volna kitörnie a III. világháborúnak. De az elpusztította volna az emberiséget. Így elmaradt a robbanás, s lett helyette rothadás. Eltévelyedett az emberiség? Vagy ez volt az Úr akarata? Ki tudja? Egy másik példa. Az emberiség történelmének tulajdonképpen csak két szakasza van. Az egyik a zsákmányolás, a másik a kizsákmányolás kora. A zsákmányolás kora úgy működött, hogy jött a nagybunkós, fejbeverte a kisbunkóst, és elvette mindenét. Így ment ez, ki tudja meddig. Egyszer a nagybunkós azt látta, hogy a kisbunkós növényeket termeszt és állatokat szelídít. Nem verte agyon, csak jól megfenyegette, s közölte vele, hogy az a föld, ahol tevékenykedik, az az övé. Ezért a kisbunkós köteles adni minden évben ennyi meg ennyi terményt és állatot. Így jött létre a magántulajdon, s általa sikerült a zsákmányolást folyamatossá és igen hatékonnyá tenni, s megadni neki a törvényesség látszatát, azaz a zsákmányolásból kizsákmányolás lett. A kizsákmányolás mára eljutott a csúcsra. Állítólag a világ 64 legmódosabb emberének akkora a gazdagsága, mint az emberiség szegényebb felének, azaz 3,5 milliárd embernek az összvagyona. Úgy tűnik, lassan itt lesz az ideje, hogy elkezdődjön a világtörténelem harmadik szakasza, melyben másként osztják el a munkát, a feladatokat, a pozíciókat, a jövedelmeket, a javakat, a vagyont és a tulajdont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!