Tass

2016.04.18. 16:01

Szoboravatás Tasson: az ötödik alkalom volt ez!

Tass - Két új faszoborral és három köztéri alkotással gyarapodott szombaton a Duna túlsó partján álló közösség.

Pekarek János

Tas vezér nevenapja alkalmából (április 15.) a róla elnevezett Bács-Kiskun megyei faluban, Tasson idén is közösségi ünnepséget rendeztek szombaton.

Ennek leginkább látványos része a faluban nyaranta működő fafaragó táborban alkotott újabb szobrok felállítása és felavatása volt.

Tass: a két új szobor, köztük az ünnepi műsort adó iskolásokkal (Fotó: A Szerző)

Ez már az ötödik ilyen alkalom. Előbb a Csepel-sziget tassi csúcsán álló őrfát avatta fel a község, majd a katolikus és a református temető között álló négy jelképes figurát (apa, anya, fiú- és lánygyermek) egy haranglábbal, egy életfát, egy turult, s most a település múltjára is utaló halászleány és -fiú szobrát, Langó Gábor, illetve Pesti István alkotását. Ezt megtetézte a tavaly nyári fafaragó tábor résztvevőinek közös alkotása, egy napsugaras jelzőoszlop és két stilizált pad felállítása a halász-szobrok közelében, a közeli szabad strandon.

A szobrokat a Bánhidi László-ligetben (a neves színész alakította Matula bácsit a Fekete István Tüskevár című regényéből készült 1966-os filmben, amit nagyrészt Tassnál forgattak) Németh Gábor polgármester és az alkotók avatták fel, s Horváth Attila művész tanár méltatta.

Címkék#szobor#Tass

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!