Tudomány

 • cikk kép
  Élhető bolygók után kutatnak - UFO-k létezésére semmiféle hiteles bizonyíték nincs

  Csopak - Idén április 29-re esett a csillagászat napja. Erről, illetve az új bolygók felfedezéséről, a Mars-expedícióról, Magyarország szerepéről a csillagászatban és a földönkívüli lényekről beszélgettem Szabó Róberttel, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyettesével.

 • cikk kép
  Milyen lesz a jövő mobiltelefonja?

  Néhány éve a mobiltelefonokkal kapcsolatos elvárás még csak annyi volt, hogy tudjunk telefonálni és SMS-t küldeni egymásnak.

 • cikk kép
  Repülő autók? Sofőr nélküli buszok?

  Számtalan elképzelés van a fejünkben arról, hogy milyen lesz a jövő autója és közlekedése. Számos film repít bennünket a jövőbe, ahol repülő autók, sofőr nélküli járművek száguldanak. Mennyire távoli ez a jövő?

 • cikk kép
  25 éves az első sms – a küldő nem tudta, hogy történelmet ír vele! - Videóval

  A brit mérnök, aki elküldte az üzenetet számítógépről a főnöke mobiljára, maga is meglepődött, milyen népszerű lett ez a kommunikációs forma.

 • cikk kép
  A negyedik ipari forradalom kisszótára

  Big Data, Internet of Things, okosvárosok, önvezető autók, felhőalapú szolgáltatások - napról napra többet halljuk ezeket a kifejezéseket. Érdemes egy kis időt szánni arra, hogy megismerjük jelentésüket, már csak azért is, mert az új járműipari tesztpályának köszönhetően egyre többet fogjuk hallani ezeket Zalaegerszegen.

 • cikk kép
  A legfontosabb lépések a Wanna Cry zsarolóvírus elkerüléséhez

  A múlt hét pénteken tört ki egy zsarolóvírus támadássorozat, amelyért a WannaCryptor néven azonosított vírus a felelős.

 • cikk kép
  A Dolgok Internete - Mi is ez, és miért jó nekünk?

  Valószínűleg már nagyon sokan olvastak az IoT-ről, azaz a „Dolgok Internetéről”, de biztosan többen vannak még, akik semmihez sem tudják kapcsolni ezt a fogalmat. Napról napra többet hallunk arról, hogy a rendszerekbe foglalt, egymással kommunikáló eszközök komfortosabbá és takarékosabbá teszik a mindennapjainkat, de vajon tudjuk-e azt is, hogy alapvetően változtatják meg az üzleti világot, az ipari termelést és a közlekedést?

 • cikk kép
  Bölcsőtől bölcsőig modell

  Egyre többen vannak, akik a környezetszennyezés csökkentését, lehetőség szerint megszüntetését kötelezettségként fogják fel. A '90-es években kialakított Bölcsőtől bölcsőig modellt (C2C modell) anno Michael Braungart és kollégái alkották meg, és szerencsére már nagyon sokan alkalmazzák.

 • cikk kép
  Új oprendszeren dolgozik a Google

  Ha minden igaz - márpedig úgy tűnik, hogy az –, a Google már meglévő két operációs rendszere, a Chrome és az Android mellé érkezik hamarosan egy új alapprogram, a Fuchsia.

 • cikk kép
  A jövő nemzedéke csak így élheti túl

  A fenntarthatósági követelmények lassan beszivárognak életünkbe: munkahelyeinkre, iskoláinkba, otthonainkba. Jól van ez így, hiszen a jövő nemzedék élettere csak a környezetvédelmi megfontolások figyelembevételével, alkalmazásával biztosítható.

 • cikk kép
  Stephen Hawking szerint az életben maradáshoz el kell hagynunk a Földet

  A tudós a BBC új dokumentumfilmjében, az Expedition New Earth-ben beszél a bolygónkat érintő veszélyekről.

 • cikk kép
  A Nagy Fináléra készül a Cassini űrszonda

  Titokzatos hatszög a Szaturnusz északi féltekéjén, a gyűrűk szerkezetének meglepő új részletei, leszállás a Titan holdra, az élet lehetősége az Enceladus holdon – egyebek mellett ezeket köszönhetjük a Cassini szondának és a Huygens leszállóegységnek.

 • cikk kép
  Egy aszteroida fog április 19-én elhaladni a Föld mellett

  A 2014 JO25 nevű kisbolygó április 19-én kerül Föld-közeli helyzetbe, amit egy-két napig látni is lehet majd.

 • cikk kép
  Hülyeség, hogy az alkohol pusztítja az agysejteket

  De ettől függetlenül mindenkit a felelősségteljes alkoholfogyasztásra buzdítunk!

 • cikk kép
  Ilyen amikor egy robot hozza házhoz az ételrendelésünket!

  A különleges robotflotta fejlesztésre négymillió dollárt szánnak.

 • cikk kép
  Ellenállásból hadjárat - Szinte a teljes országukat elveszítették 1916-ban

  Folytatjuk a századik évforduló apropóján indított I. világháborús ismeretterjesztő sorozatunkat, ezúttal a Román Királyság elleni hadjárat történetével.

 • cikk kép
  Világörökségi helyszínekés a klímaváltozás

  2016-ban az Unesco Világörökségi Központ jelentést tett közzé, amelyben a változó éghajlat negatív hatását ecsetelte a turisták által kedvelt világörökségi helyszínekre, szobrokra, építményekre, természeti képződményekre vonatkozóan.

 • cikk kép
  Megtalálták a rák ellenszerét?

  Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év múlva "a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is".

 • cikk kép

  A napkitörések földi hatásai csak fokozódnak

  Minél magasabb szintű információs technológiai megoldásokkal rendelkezünk, annál inkább sebezhetővé válunk az elektromágneses jelenségeket befolyásoló tényezőkre. Ilyen például Napunk aktivitásának egyik gyakori, heves megnyilvánulása, a napkitörés.

 • cikk kép
  Nem is gondolná, hogy hány magyar okostelefonozik

  A kutatók az elmúlt öt év adatait használva álltak elő az eredménnyel.

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...