Tudomány

2012.03.16. 14:53

A hímek alkoholba fojtják szerelmi bánatukat

A muslicák hímjei, amelyeknek szexuális közeledését a nőstények elutasítják, alkoholba "fojtják bánatukat" - akárcsak a felejteni kívánó férfiak.

zaol.hu

A Kaliforniában végzett kísérletek kimutatták, hogy ezeknek a rovaroknak az agyában a kielégülés hatására megnő egy bizonyos vegyület, kielégületlenség híján viszont csökken: így a párosodó hím muslicák jóval kevesebb folyékony alkoholos élelmet fogyasztanak, és jóval magasabb náluk a neuropeptid F agyi molekula szintje.

Ezzel szemben a szexet nélkülöző egyedek alkoholos élelemfajtákat választanak és nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőle. A kutatók ezeknél a rovaroknál alacsony neuropeptid F-szintet találtak.

Egy, a neuropeptid F-hez hasonló másik ingerületátvivő anyag, az étvágyat és stresszt szabályozó neuropeptid Y szintén jelen van az emberi szervezetben, így megnyílhat az út az alkohol- vagy kábítószerfüggés kezelésének újabb módszerei előtt - mondta Ulrike Heberlein, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem anatómia és neurológia professzora, a tanulmány fő szerzője.

Csökkenthető lenne a függés, ha ezeket a neuropeptideket az emberi szervezetbe juttathatnák - vélik a tudósok, akik ugyanezt a jelenséget figyelték meg az ecetmuslicánál.

Ha valóban bebizonyosodik, hogy a neuropeptid Y meghatározó szerepet játszik az alkohollal és a kábítószerrel való visszaélésekhez vezető lelki állapotban, olyan terápiákat lehet alkalmazni, amelyek semlegesítik ennek a molekulának a receptorait, hogy biztosítsák az állandó megfelelő szintet az agyban - véli Ulrike Heberlein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!