Tudomány

2017.02.01. 19:02

A vesét is károsítja a dohányzás

Dunaújváros - Ritkán gondolunk rá, mondta az előadó orvos, hogy a dohányzás nem csak a tüdőt: a vesét is károsítja!

A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Tudományos bizottsága nefrológiai tudományos ülést rendezett február elsején a kórház auditóriumában a vesebetegségekről. A nagy érdeklődéssel kísért előadásokat dr. Halmai Richárd, az intézmény nephrológiai szakrendelésének vezetője, a Braun Dialízisközpont orvosigazgatója, illetve dr. Krupják Róbert, a kórház belgyógyászati összevont osztályának főorvosa tartották. Az előadásokat discussió, azaz vita, megbeszélés követte. Mi a két téma közül (beismerjük: önkényesen) a „Füstös vesebetegeségek címet viselő első témát választottuk. Természetesen nem tudunk elmerülni részletekben - ám annak a vázlata is roppant tanulságos volt számunkra, amit az előadást tartó Halmai doktor ismertetett.

Dr. Halmai Richárd, a kórház-rendelőintézet nephrológiai szakrendelésének vezetője tudományos előadása közben 
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Az orvosi szakmán belül sem köztudott, hogy a dohányzás szoros kapcsolatban áll a krónikus vesebetegségekkel! - mondta a kórházi tudományos konferencián dr. Halmai Richárd, a kórház-rendelőintézet nefrológiai szakrendelésének vezetője, a helyi dialízisközpont orvosigazgatója. Tanulmányokat is idézett, amelyek ezt az összefüggést vizsgálták. Csak néhány a végkövetkeztetések közül: ha valaki húsz éven át dohányzik, akkor 2,9-szeresére nő az esélye a súlyos vesebetegségre, ha nő, 2,4-szeresére, ha férfi.

A krónikus vesebetegségek minden fokozatát tovább súlyosbítja a dohányzás. Ugrásszerűen emelkedik a vesebetegség kockázata, ha valaki napi húsz szálnál több cigarettát szív el naponta, vagy ha negyven éven át dohányzik. A passzív dohányzás is fokozza a krónikus vesebetegség kockázatát, és a cigaretta már a betegség kezdetén is súlyosbító tényező. Viszont, ha abbahagyjuk a dohányzást, van esélyünk csökkenteni a betegség kialakulásának rizikóját - igaz, ehhez évek kellenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!