Tudomány

2016.02.08. 19:24

Eléggé international az egész...

Dunaújváros - Milyen lehet végre átvenni a diplomát manapság? Szinte beugróként? Máris dolgozó emberként? Íme...

Pekarek János

Volt szerencsém szombaton részt venni egy csomó ifjú, okos, erős, kedves ember életének egyik emlékezetes pillanatában.

Amikor tanítóik, társaik, felkészítőik társaságában egy részben nagyon fontos, részben elhanyagolható dokumentumot vehettek át arról, hogy ők: felkészültek!

A dokumentum (az egyetemi diploma) fontos, hiszen komoly munkát bizonyít. Ám elhanyagolható is: soha senki bele se fog nézni, mindenki csak az ifjak teljesítményét fogja nézni.

Horváth Ádám László, diplomájával, múlt szombaton

Az egyik diplomás nekünk részben ismerősünk, részben nem az. Kedves külsős kollégánk, Horváth László mezőfalvai civil tudósítónk fia, Horváth Ádám László is ez alkalommal vette át diplomáját, mint közgazdász. Mondhatni: éppen csak beugrott az ünnepségre.

Nevezett fiatalember ugyanis, miközben egyáltalán nem különbözött az életszerető, bohémnak ismert főiskolásoktól (bocsánat: egyetemistáktól: hiszen tanulmányai közben megváltozott alma matere státusza...), igen messzire előre is nézett. Az utolsó fél évet már úgy teljesítette, szakdolgozatának megírásával együtt (Vásárlói fizetési szokások, a készpénzfizetés és helyettesítő eljárások), hogy már állásban volt.

Mégpedig egy talán nem elhanyagolható cégnél: a székesfehérvári Alcoa-Köfém Zrt-nél. Az amerikai tulajdonú könnyűfém-feldolgozó társaság könyvelőjeként a céges hitelkártya-költségeket ellenőrzi. A munka angolul zajlik (Ádám felsőfokú angol nyelvvizsgára tett szert dunaújvárosi tanulmányai során), ám a teremben, ahol munkatársaival dolgozik, magyarul tudó külföldiek is műszakban vannak nap mint nap.

- Eléggé international az egész... - fogalmazta meg a hangulatot Ádám, akinek azért már volt része hasonló hangulatban.

Hiszen a dunaújvárosi (akkor még) főiskolán évről évre egyre több külföldi hallgató végezte tanulmányait vele párhuzamosan. Brazilok, például. Portugál tanár persze elég kevés van az országban, az oktatás angolul zajlott, zajlik - és a főiskolás (egyetemista) diákok közül is angolul jól beszélőket választottak ki a brazil kollégák mentorálására, támogatására. Közöttük Ádámot.

Aki most, úgymond, lazítani fog. Albérletet keres Fehérváron. Szeretné, úgymond, ha lennének hétköznapjai. És zongorázhatna újra. Hiszen ez a hobbija!

Szeretné, ha újra lennének hétköznapjai...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!