A napkitörések földi hatásai csak fokozódnak

2017. március 01., 20:10 szerző: Horváth Dominik
komment
Minél magasabb szintű információs technológiai megoldásokkal rendelkezünk, annál inkább sebezhetővé válunk az elektromágneses jelenségeket befolyásoló tényezőkre. Ilyen például Napunk aktivitásának egyik gyakori, heves megnyilvánulása, a napkitörés.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A valaha feljegyzett legerősebb napkitörés 1859-ben zajlott le. A távíróvezetékek szikráztak, kigyulladtak, számos távíróhivatal leégett. A mai rendszereket is teljesen megbénítaná egy hasonló intenzitású esemény.

Amint elérné a légkört a kitörés hulláma, úgy a műholdak műszerei tönkremennének, a helymeghatározó hálózat teljes egészében összeomlana. A mobiltelefonálás lehetetlenné válna, az áramellátás akadozni kezdene, a túlterhelődő elektromos állomások lángra kapnának. A légiközlekedés teljes egészében leállna. Az atomerőműveket biztonsági okokból leállítanák. A közlekedés kaotikussá válna, egyrészt a tájékozódási alkalmazások kiesése, másrészt a pánikhangulat miatt. A villamosenergia-ellátás néhány napig szinte bizonyosan szünetelne az egész bolygón.

A következményes hatások egy jelenünkben bekövetkező erőteljes napkitörés esetén pénzbeli, társadalmi és erkölcsi értelemben is óriási, szinte példa nélküli erőpróba elé állítanák az emberiséget. Bő 150 évvel ezelőtt csupán az égbolt kifényesedése, és az akkori kezdetleges elektromos hálózat megrongálódása jelentette a kárt, az emberek elsöprő többsége észre sem vette, hogy mi történt. Ezzel szemben a világhálón manapság percek alatt vírusként terjedne el az észlelés ténye a hisztériával együtt.

A sugárzás közvetett hatása lenne az ózonréteg ideiglenes elvékonyodása, így a bőrt érő káros napsugárzás felerősödése, ami hosszú évekig nehezítené a szabadban tartózkodást.

Kisebb napkitörések rendszeresen előfordulnak. A napkitörés során a Nap egy meghatározott részéről rövid idő alatt nagy mennyiségű anyag és sugárzás lökődik ki, ami közel fénysebességgel száguld a Föld felé. A kibocsátott elektromágneses sugárzás hasonló a látható fényhez, de annál jóval nagyobb energiájú, ami kölcsönhatásba lép az anyaggal.

Egy érdekes következmény - amely szintén jelzi a napkitörések fajsúlyát -, hogy idős fákat vizsgálva egyértelműen kitűnik, hogy egy erősebb napkitörés évében sokkal vastagabb évgyűrű keletkezik, mint amit bármely más környezeti hatás eredményezhet, legyen az a legnagyobb hideg vagy leghosszabb aszály.

A rengeteg baj mellett, amit egy erős napkitörés okozta mágneses vihar hozna a fejünkre, egy természeti csodában is gyönyörködhetnénk általa. Soha nem látott sarki fény ragyogná be az esti égboltot, még hazánk felett is.

Óriások kristálygolyója

– Apu, ma a suliban azt mondta az egyik fiú, hogy a napra lehet nézni, de rám nem. Én ezt nem értem, a Nap szép én meg csúnya vagyok?
– Dehogy kislányom, az a fiú bókolt neked. Úgy értette, hogy a Nap ragyogásánál is fényesebb a te ragyogásod, ezért nem lehet rád nézni. Úgy tűnik tetszel neki.
– Aha, biztos. És apu, a Nap miért olyan fényes? Azt mondta a Béla bácsi órán, hogy a Nap egy izzó gázgömb, ami olyan, mint a csillagok, csak közel van, ezért nagynak látszik. Szerinted ez igaz?
– Jól mondta Béla bácsi. A Nap nélkül nem létezhetne ilyen változatos földi élet, mint ami körülvesz bennünket. A Nap nélkül sötétség és dermesztő hideg lenne, kietlen egy vidék lenne az egész bolygó.
– De apu, akkor olyan lenne, mintha mindig éjszaka lenne?
– Igen kislányom, csak még sokkal hidegebb.
– Értem. És mi lenne, ha belemennénk a Napba? Béla bácsi szerint elégnénk, mielőtt odaérnénk. És ha hűtőszekrénybe ülünk, és úgy megyünk oda?
– Akkor a hűtő is elégne. A Nap annyira forró, hogy semmi sem marad meg a közelében. Szerencsére mi elég messze vagyunk, hogy ilyen baj ne történjen.
– De Béla bácsi azt mondta, hogy a Nap majd fel fog puffadni, és elpusztít mindent.
– Igen, de nagyon-nagyon sok idő múlva. Emiatt most nem kell aggódni. Addig pedig az ózonréteg nagyjából megvéd a káros sugaraktól. Tudod, nyáron megégetheti a bőröd a túl erős fény.
– Aha. Szerintem nem mondtok igazat. A Nap az óriások kristálygolyója, amiből megjósolják a jövőt, és egymásnak dobálják, ezért mozog az égen. És jókat nevetnek rajtunk, mert ők mindent tudnak, mi meg semmit sem.
– Jól van kislányom, bármi lehetséges. Megírtad a holnapi leckéd?

Horváth Dominik

2017. március 01., 20:10 szerző: Horváth Dominik

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...