Tudomány

2012.05.04. 09:07

Átalakulóban van a Haitin járványt okozó koleratörzs

Átalakulóban van az a koleratörzs, amely járványt okozott Haitin: ezzel tovább veszélyezteti az itt élőket, akik közül a két évvel ezelőtti földrengés óta már eddig 7 ezer embert ölt meg a fertőző betegség.

MTI/AP

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC csütörtökön tette közzé tanulmányát, amely azt jelzi, hogy a kolera baktériuma továbbfejlődik a karibi országban, miután a túlélők legalábbis részleges immunitást szereztek a Nepálból bekerült eredeti kórokozóval szemben.

Járványügyi szakértők szerint a baktérium átalakulása várható volt, világszerte ez történt a korábbi kolerajárványok idején.

Az eredmény "azt jelzi, hogy a Haitin folyamatban lévő járvány a következő fázisába léphet, hiszen ezeket a módosulásokat ott látjuk, ahol a kolera helyi jellegűvé válik" - magyarázta Edward T. Ryan, a Massachusettsi Általános Kórház fertőző betegségekre szakosodott orvosa.

Arra is számítani kell a változás miatt, hogy újból megbetegedhetnek, akik korábban már megfertőződtek, mert az új koleraváltozattal szemben nincs védettségük.

Elemzésükhöz még március közepén Haiti Artibonite régiójában vették a mintákat a CDC szakemberei, akik megállapították, hogy azok közül kettő eltért a 2010 októberében begyűjtött mintákból kimutatott koleratörzstől. Újabb vizsgálatokkal azt is kiderítették, hogy a korábbi Ogawa változat mellett az új mintákban talált baktérium a másik fő szerotípusba tartozik, a koleratörzsek Inaba változatai közé.

Szakértői becslések szerint idén 200-250 ezer ember fertőződhet meg kolerával Haitin. A legveszélyesebb a késő nyár és a kora ősz az esőzések és a hurrikánszezon miatt.

Jelenleg Haitin a legmagasabb a kolerafertőzöttek aránya a világon, elérheti a népesség öt százalékát. Eddig mintegy 534 ezer embert betegített meg és körülbelül 7 ezret ölt meg a járvány a karibi országban, amióta - tudományos tanulmányok szerint - az ENSZ nepáli békefenntartói behurcolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!