Tudomány

2016.08.03. 17:30

Biomassza, a növényi energia

Dunaújváros - Az energia és annak felhasználása mindennapjaink velejárója. Az energia klasszikus, az ipari forradalom óta virágzó felhasználási módja nagymértékben terheli környezetünket. A biomassza, mint energiaforrás lehet az egyik megoldás ennek enyhítésére.

Horváth Dominik

A Föld népessége egyre növekszik, amit szorosan követ az energiafogyasztás is. Az energiafelhasználás, az energiaigény az elmúlt században közel tízszeresére nőtt. A környezetszennyezés, környezeti terhelés és a küszöböt nyaldosó, sőt, sokak szerint azt már át is lépő klímaváltozás rá kell, hogy kényszerítse az emberiséget arra, fokozottan vegye igénybe a kíméletes energiaforrásokat.

A Hamburger Hungária hő- és villamos energiát előállító erőműve Dunaújvárosban Fotó: Szente Tünde

Alig egy-két évtizede kezdett beépülni a köztudatba a biomassza fogalma, pedig semmi egyebet nem takar, mint biológiailag létrejövő szervesanyag tömeget. Jelentőségét a növényi biomassza adja, amelynek sorsa, hogy vagy lebomlik, vagy elég. Eléghet természetes, erdőket és mezőket felemésztő, vagy ember által előidézett tüzekben. A leginkább szabályozott elégetés során biomassza erőművekben a növényi anyagban tárolt energiát lehet kinyerni. Ez az energia végső soron a Napból származik, amelyet a növények kémiai kötésekbe építenek önnön szervezetük felépítése során. Az égetéskor ez a tárolt energia szabadul fel. Ezen kívül még az elgázosítás és cseppfolyósítás technológiája teremt lehetőséget a hatékony hasznosításra. Kifejezetten erre a célra bármely növény célzott termesztése megfelel, de praktikus okokból, értelemszerűen a könnyen növő, nem igényes fajok jönnek szóba. Érdekes kísérlet az energiaerdők létrehozása, amelyet kifejezetten a későbbi energetikai felhasználás miatt telepítenek. Előnye, hogy hatalmas tömeg jön létre kis területen és nagy szén-dioxid megkötő kapacitással bír.

Nemrég üzembe helyezték a Prinzhorn papíripari csoporthoz tartozó Hamburger Hungária hő- és villamos energiát előállító erőművét Dunaújvárosban. A papírgyár ezzel energia-önellátóvá vált, és minimalizálja környezetterhelését. Az áprilisban kezdődött próba után, a most normál üzembe helyezett erőmű alkalmas vegyes tüzelésre is. Szilárd tüzelőanyagokat, így többek közt a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. Ezzel tehát hasznosulhat a korábban lerakóba kerülő termelési hulladék.

Az energiatermelés hatásfoka 75 százalékos, kiemelkedően magas. Ez a kedvező tüzelőanyag összetétellel együtt több mint harmadával csökkenti a gyár szén-dioxid- kibocsátását. A környezetterhelés minimalizálása érdekében a legmodernebb füstgáztisztító berendezéseket szerelték be, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen marad.

A villamos energiát korábban a piacról, részben importból kellett fedezni, azonban a saját erőmű megépítésével energia-önellátóvá váltak. Ez a törekvés példaértékű és mintaként kellene, hogy szolgáljon minden olyan gyártási, termelési folyamatnál ahol technológiailag kivitelezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!