Tudomány

2014.12.10. 18:35

Gyorsolvasó alkalmazás a csuklón

A Spritz gyorsolvasó alkalmazás idén márciusban debütált először a Samsung Gear 2 okosóra bemutatóján, most azonban már egy saját dedikált kütyüt is kapott az Uno Noteband képében.

A Seattle-i illetőségű Uno cég új csuklóra csatolható kiegészítője, a Noteband nem kifejezetten tűnik olyan okosórának, mint amilyeneket eddig megszoktunk a konkurensektől, hiszen szenzoros és monitorozós képességei helyett egyértelműen az értesítési funkciója vált az elsődlegessé.

Hosszúkás OLED-kijelzőjén a Spritz platformja percenként 250, de akár 1.000 szót is képes felvillantani, és bár ez meglehetősen nagy mennyiségnek tűnik elsőre, viszont a segítségével elég sokat fejleszthetünk az olvasási és megértési képességünkön, legfőbb előnye pedig az, hogy közel sem kell annyiszor kikapdosni a telefont a zsebből, hogy elolvassunk egy-egy hírt vagy emailt, ha közben ott figyel a csuklónkon az okostelefonról átjátszott gyors összefoglaló.

Az Uno Noteband legújabb kiegészítője akár 1000 szót is képes felvillantani egy perc alatt. Fotó: Uno

Egyes kutatások szerint az olvasók mindössze 1%-a képes 1.000 szónál többet elolvasni egy perc leforgása alatt, az átlag 200 körül van és ennek az adatmennyiségnek is csak a 60%-át fogják fel ténylegesen, sőt a Spritz készítői szerint az olvasás közben eltöltött időnek is mindössze 20%-át töltjük a szöveg feldolgozásával, a maradék 80% idő a szemünket mozgatva, a következő szóra pozícionálva megy el, ezen szeretnének változtatni a Noteband-el. A Noteband üzemideje veri a legtöbb okosórát a maga többnapos teljesítményével, azonban erős megkötések jellemzik, reagálni és visszaírni például egyáltalán nem tudunk az SMS-ekre, naptári bejegyzésekre, bejövő hívásokra, illetve Facebook- vagy Twitter-bejegyzésekre, mivel az eszköz csakis gyors informálásra szolgál. Érdekesség viszont, hogy a PlayStation Network, az Xbox Live és a Steam üzeneteit kezelni tudja, le sem tagadhatnák, hogy CEO-juk, Mark Long 17 évig a független videojáték-fejlesztő cég vezetője volt.

Mindenesetre ezek mellett fitnessz trackerként is használható, sőt egyenesen a legpontosabb és legkisebb accelométerként aposztrofálják a készítők, sokféle statisztikát készít az aktivitásunkról, amiket mind szinkronizálni lehet majd a Google Fit és Apple Health alkalmazásokkal.

Az Uno Noteband-et előreláthatóan 99$-on áron fogják forgalmazni (~25.000 Ft).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!