Tudomány

2015.03.29. 18:19

Kalózoknak is ingyen jár a Windows?

Sokadik értelmezés látott napvilágot arról, hogy ingyenessé teszi a Microsoft a Windows 10-et, vagy sem? És ha igen, hogyan igen.

Bajusz György

A Microsoft tájékoztatása szerint a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 tulajdonosok egy évig ingyen frissíthetik legális operációs rendszerüket a legújabbra, a Windows 10-re. A redmondi illetékes alelnök közlése alapján néhány hónapon belül – nyilván magyarul is – ingyen elérhető lesz a Microsoft új stratégiájának megfelelően a legkorszerűbb oprendszerük.

Valószínűleg piacszerzési okokból a Microsoft Kínában a kalózpéldányokat is engedi legális Windows 10-re frissíteni a Windows Blog szerint. Ez után a közlés után jött a Reuters híre, amelynek egyik Microsofttól nyert értesülését úgy is lehetett értelmezni, hogy nem csak a kínaiak, hanem bárki frissítheti majd a kalózpéldányokat eredeti Windows 10-re.

Mivel nem egyértelmű a Microsoft marketinges gépezet működése, hol megerősíteni, hol cáfolni látszanak a kalózpéldányok ingyenes frissíthetőségét, megpróbálunk mi tiszta vizet önteni a pohárba, ezért megkérdeztük a Tóth András Mihályt, a Microsoft Magyarország Windows üzletágvezetőjét.

– Igaz-e a hír miszerint a kalózpéldányok tulajdonosai is frissíthetnek?

– A lakossági ügyfeleinknek szóló, ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat a műszakilag megfelelő, új és meglévő Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 készülékekre érvényes. Mindig elkötelezettek voltunk amellett, hogy ügyfeleink számára a legjobb Windows-élményt adjuk. Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetők lesznek Windows 10-re, ezen licencek még nem változnak át jogtisztává a frissítés megtörténtével. A nem jogtiszta Windows rendszereket nem a Microsoft bocsátja ki. Nincsenek megfelelően licencelve, és nem támogatja sem a Microsoft, sem pedig minősített partnerei. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően is nem jogtiszta vagy helytelenül licencelt marad. Iparági szakértők szerint, a kalóz szoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártya adatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítmény vagy működnek hibásan.

– Ingyenes lesz-e a Windows 10?

– A Windows 10 megjelenését követően egy év áll a lakossági felhasználóink rendelkezésére, hogy az ingyenes frissítéssel éljenek.

– Ha nem akkor, hogyan lehet majd legálissá tenni – például valamilyen kedvezménnyel licencet vásárolni?

– Erről később nyújtunk tájékoztatást.

– A frissített operációs rendszer milyen korlátozás alá esik a továbbiakban?

– Erről is később nyújtunk tájékoztatást.

– Lemezről indítva, vagy a windows alól frissítve telepíthető az új rendszer?

– A felhasználó eldöntheti, hogy frissíti a gépét a programjai és dokumentumai megtartásával, vagy tiszta telepítést végez külső adathordozóról.

– A fontos frissítések elérhetők lesznek-e továbbra is?

– Igen.

Címkék#Windows

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!