Tudomány

2015.09.03. 17:04

Kiöregednek az erőművek

Dunaújváros – Tehetséggondozás és nyári egyetem: izgalmas műszaki rendezvények sorát rendezik a főiskolán.

Pekarek János

Megkezdődött az Ifjú Kutatók Tehetséggondozó Tábora csütörtökön délután a Dunaújvárosi Főiskolán. Ez a rendezvény egyben a II. Hegesztési Nyári Egyetem is. Három napig tart: csütörtökön a helyszínnel való ismerkedés és előadások, pénteken délelőtt gyárlátogatás a vasműben, majd ebéd után újabb előadások, szombaton pedig hegesztési fórum lesz. A találkozó stílszerűen a főiskola P-épületében zajlik: ez az a ház, amelyet fenntartható épületnek neveznek. Mi a Paks-II. atomerőműről szóló előadást hallgattuk meg.

Ifjú kutatók tehetséggondozás közben a főiskolán, csütörtökön délután, a rendezvény első napján

Az első nap legizgalmasabb eseménye kétségtelenül Járfás Tamás, a Paks-II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. karbantartási vezetőjének előadása volt a létesítmény terveiről, fontosságáról, A nukleáris kapacitás fenntartása címmel. Előadását öt főbb pont köré csoportosította: a magyar villamosenergia rendszer ismertetése, a nemzeti energiastratégia, a nukleáris kapacitás fenntartásának indokai, az atomenergia helyzete a világban, a paksi nukleáris kapacitás fenntartása.

A hazai villamosenergia-igény és a villamosenergia-termelés összefüggéseiről elmondta: a termelés kisebb az igényeknél, a különbözetet importból fedezzük. Ráadásul az elmúlt két év során stagnált az igény viszont a korábbinál erősebben csökkent a termelés: nőtt az importfüggőség. 2014-ben évi átlagban a felhasznált villamos energia 33 százalékát kellett importból fedezni, havi bontásban ez 25-41 százalék között változott tavaly. Alapvetően öreg, kifutóban lévő szénerőművekből importálunk, olcsón: hosszútávon ez a lehetőség változni fog.

A Nemzeti Energia Stratégia szerint versenyképesen, fenntartható módon, az ellátás biztonságát garantálva kell terveznünk a jövőre.

Ez három forrás egyensúlyát jelenti: atomenergia, szénerőművek, zöld, azaz megújuló energia. A régi szénerőművek helyett természetesen korszerűeket építünk.

Az előrejelzések szerint 2016-tól évente mintegy másfél százalékkal nő a villamosenergia-igény az országban.

Pakson tehát három okból építünk új atomerőművet és hosszabbítjuk meg a meglévő blokkok működését: az import arányának csökkentésére, a kiöregedő erőművek pótlására és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére.

Ma egyébként 437 atomerőmű működik a világon, hetvenet építenek, tizenkettőt készítenek elő. Többek közt Finnország, Törökország, Jordánia készül orosz atomerőművet építtetni.

Paks-II-vel kapcsolatban 2014. december 9-én megkötötték a fővállalkozói szerződést az orosz Roszatommal, kulcsrakész átadásra.

Még zajlanak az engedélyeztetési eljárások, megvan a sugárvédelmi engedély, tart a környezetvédelmi engedélyeztetés, dolgoznak a telephely-engedélyeztetésen, és még számos más engedélyeztetés folyik. Az építkezés a tervek szerint leghamarabb 2018. január elsején kezdődhet. A legelső szempont: a biztonság!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!