Tudomány

2016.07.12. 12:35

A drónozással is megismerkedhettünk a repülőnapon

Baracs-Kisapostag - Korunk új hobbija, illetve most már tudománya a drón építése, röptetése. Nagyon érdekes...

Horváth László

A sokaknak még különleges repülő szerkezettel a hétvégi repülőnapon is megismerkedhettünk. Németh Gábor drónpilótát kérdeztük, a teljesség igénye nélkül mondjon néhány érdekességet erről az új hobbiról, technikai sportról.

- Új sportág, vagy új hobbinak is lehet mondani. Nagyon népszerű, és egyre nagyobb teljesítményű gépeket lehet reptetni - avatta be lapunkat a drónozásba Németh Gábor. Igazándiból mindenkinek el kell döntenie, mire használja, milyen céllal építi, vagy csak éppen beszerez egy drónt. Különböző alkatrészekből, sokféle akkumulátorral szerelhetőek ezek a repülő szerkezetek. Hobbi, munka, ipari cél, katonaság egyaránt megtalálható a felhasználási területeken.

Németh Gábor FPV virtuális szemüveggel irányítja a drónt

- Milyen ismeretek szükségesek hozzá?

- Alap elektronikai ismeretek mindenképpen, hiszen a működtetés ezen a formán jut el a motorokhoz. Vezérlés, számítástechnika kombinációja is szerves része a történetnek. Sokat kell utánaolvasni fórumokon, interneten. Akit érdekel és szereti ezt a fajta szabadidő eltöltést, az megtalálja a módját, hogy az információkkal megépítse a saját gépét, és tudjon repülni.

- Mi ez a furcsa szerkezet a fejen?

- Ez egy FPV szemüveg, amihez a drón leközvetíti a látott képet. Olyan, mintha benne ülnénk. Gyakorlatilag virtuális szemüveg.

- Mennyire népszerűek a drónok?

- Kezd nagyobb teret betölteni ez a sport. Sok a fiatal követője, így gyorsan fejlődik.

A világhálón komoly szakirodalmat találhatunk a drónokról. Nemcsak hobbi, vagy sport, de az élet számos területén is hasznos lehet. Csak rajtunk múlik, az emberiség hasznára válik-e? A kisapostagi bemutató - bár csak érintette a lehetőségek felszínét - kedvcsinálónak azonban mindenképpen kitűnő volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!