Tudomány

2017.08.16. 14:50

Napelemes elektromos autóké a jövő?

Az elektromos autók száma nő, a csendes, helyi kibocsátást nem okozó járműveket főként a nagyvárosokban részesítik előnyben. Akkumulátor-töltő állomások épülnek, az autók menettávolsága egyre nagyobb. De mi van akkor, ha nem is kell akkumulátor?

Hevesiné Kővári Éva

Az elektromos autók legújabb változatát mutatta be egy nemrég alapított, müncheni kisvállalkozás, a Sono Motors. A céget pár fiatal az összedobott zsebpénzükből hozta létre. Megépítették az autó prototípusát, bemutatták az interneten, onnan toboroztak támogatókat a további fejlesztésekhez. 182 ezer euró jött össze...

A napenergia meghajtású kis autót, a Sono Sion-t napelemek borítják, szám szerint 330 darab, így az üzemanyagot a napenergia közvetlenül szolgáltatja. A karosszériát polikarbonát borítja, ebben helyezték el az egykristályos szilícium alapú cellákat, így a töltés menet közben és parkolásnál, napsütésben, sőt felhős időben is működhet. Teljesítményüket tekintve a napelemek egyszerre 30 km megtételét tudják biztosítani - azaz naponta ennyit furikázhatunk vele "ingyen".

A Sono Sion karosszériájában napelemeket helyeztek el, a légszűrő pedig izlandi moha Fotó: http://totalcar.hu

A kis autó formabontóan egyszerű megoldásokkal készült - mind külseje, mind belső kialakítása rendkívül puritán és ötletes. Légszűrőként izlandi mohát használtak, amely igénytelen, környezetbarát, és nagyon jó hatásfokkal működik. Az autót úgy alakították ki, hogy elektromos készülékek csatlakoztathatóak hozzá, ami kirándulásnál igen hasznos lehet.

A fiatal tervezők egy 30 kWh teljesítményű, 180-190 kilométer menettávú, ötajtós egyterű autóra indítanák a szériagyártást 2019-ben. Az autó végsebességét 140 kilométer/óra körül tervezték, az ára körülbelül 16 ezer euró - plusz 4 ezer euro az akkumulátorcsomag, amelyet azonban akár bérelni is lehet majd. Kérdés, hogy az interneten összegyűjtött 182 ezer euró kezdőtőke elegendő lesz-e a sorozatgyártás megkezdésére? Összevetve a nagy autógyárak több milliárd eurós tervezésre szánt lehetőségeivel ez édeskevésnek tűnik.

A Sono Sion fiatal megálmodóinak példája azonban azt mutatja, hogy az ötletek, a lehetőségek és a környezetbarát megoldások tárháza végtelen. Én mindenesetre drukkolok nekik!

Forrás: http://totalcar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!