Tudomány

2015.02.12. 19:35

Megépülhet a Vasember szupervonata

Egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a Tesla- és Spacex-vezér Elon Musk legutóbbi képtelen ötlete.

Az igazi Vasember először még tavaly júniusban beszélt a Hyperloop fantázianevű szupervonatról, amelyet a Hyperloop Transportation Technologies (HTT) nevű cég szeretne megépíteni. Most a terveket dolgozták ki, de már jövőre belekezdenének egy prototípus építésébe.

A Hyperloop az USA nagyvárosait föld alatti csövekkel kötné össze, amelyekben légnyomással hajtott kapszulavonatok lebegnének óránként 1300 kilométeres sebességgel. A HTT a tervek kidolgozásához olyan cégek mérnökeit hívta segítségül, mint a Boeing, az Airbus vagy a Spacex. A szakemberek mind ingyen, a szabadidejükben dolgoznak a projekten, tőzsdei részvényekért cserébe.

A Hyperloop 1300 km/órás sebességgel fog majd haladni
Fotó: archív

Egyelőre az útvonalakat, az állomásokat és magukat a kapszulákat dolgozták ki. A legnagyobb megoldandó fel-adat a kapszulák mozgatása a vákuumcsövekben. Musk eredeti, sűrített levegős elképzelése helyett a HTT csapata inkább valamilyen mágneses megoldásban gondolkozik.

Ha jövőre valóban elkészülne a prototípus, a tervek szerint egy évtizeden belül eljutnának a végleges termékhez is. Ez az első szakaszra vonatkozik, amely Los Angelest és San Franciscót kötné össze, és 7 16 milliárd dollárba (2 4 billió forintba) kerülne. A végső cél, az országos hálózat azért még biztosan odébb van.

Címkék#vonat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!