Tudomány

2016.12.21. 17:05

Melegrekord a hideg Arktiszon

Az Északi-sarkvidék állapotát a tudósok folyamatosan monitorozzák. Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) megjelentetett jelentése igazolja mindazok véleményét, akik a klímaváltozás hatását aggasztónak ítélik meg.

A jelentés bizonyítja, hogy a sarkkörön az emelkedő hőmérséklet hatására a jégtakaró vastagsága egyre csökken, a gleccserek folyamatosan olvadnak. A NOAA jelentése több év eredményeinek felhasználásával készült, 61 tudós vett részt az elemzésben. A 2016-os év különösen kiugró eredményt mutat, a levegő átlaghőmérséklete 3,5 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 1900-ban, azaz a hőmérséklet-monitorozás kezdete óta. Grönland partjainál nemcsak a levegő, hanem a tenger hőmérséklete is növekszik - az utóbbi 30 év átlagához viszonyítva 5 Celsius-fok emelkedést mértek.

2016 októberében a Heimdal gleccser olvadási sebessége meghaladta a 4m/nap értéket Fotó: https://svs.gsfc.nasa.gov

Miért is jelent helyi és világméretű problémát ez a melegedési-olvadási folyamat? A sarkvidék környékén megváltoznak a talajviszonyok. A partvonal süllyed és töredezik, ami az ott lakók életét veszélyezteti. Az olvadó jég alatti talajból az addig kötött állapotban lévő metán és szén-dioxid a légkörbe kerülhet, ez az üvegházhatás növekedését okozza, valamint e gázoknak a vízben történő visszaoldódása a tengerek további savasodásához vezethet. A jégtakaró vékonyodásával a napfény hatására a tengerek felső vízrétegében fokozódik az alga- és a planktontermelés, ez pedig az ottani ökoszisztéma felborulását okozza, bizonyos halfajok ki is halhatnak.

Sajnos a probléma nem marad helyben, az olvadási folyamat világméretekben is érezteti hatását. A megemelkedő tengerszint miatt akár Európa, akár más földrészek alacsony fekvésű partjai veszélyben vannak.

Az Arktisz jégtakarója alatt hatalmas olaj- és gázmezők húzódnak, amelyek a sarkvidék jövőjét negatívan befolyásolhatják. Több ország határozott célja e szénhidrogénvagyon kiaknázása, ami persze további klíma-problémákat vethet fel, hiszen a nagy tömegben kibányászható fosszilis energiahordozók égetése a későbbiekben a légkör melegedését tovább erősítő tényezővé válhat.

(Forrás: http://index.hu/tudomany)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!