Tudomány

2012.04.16. 12:36

Szexuális működési zavarokat okozhat a kopaszodás elleni szer

A férfiak kopaszodására és a prosztata megnagyobbodásának kezelésére alkalmazott finaszterid hatóanyagú gyógyszerek adatlapján fel kell tüntetni a jövőben, hogy szexuális működési zavarokat okozhatnak - döntött pénteken az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA.

MTI/AFP

A változtatások a Merck gyógyszervállalat Propecia és Proscar márkanéven forgalmazott szereit érintik.

A klinikai próbák eredményei alapján a kopaszodás ellen javasolt Propecia használati útmutatójában fel kell tüntetni, hogy olyan "libidózavart, ejakulációs rendellenességet és orgazmuszavart okozhat, amelyek fennmaradnak a gyógyszer használatának felfüggesztése után is". A prosztata megnagyobbodásának kezelésére használt Proscar ismertetőjéhez hozzáadják, hogy hatására "csökkent a nemi vágy, ami a szer elhagyása után is fennmaradt".

A klinikai próbák idején a Propeciát szedők 3,8 százaléka számolt be valamelyik említett mellékhatásról, míg a placebót szedők 2,1 százaléka.

Mindkét szer hatóanyaga a finaszterid, a Proscart 1992-ben engedélyezte az FDA, a kopaszodás elleni Propeciát 1997-ben. 2011-ben mindkét szer mellékhatásait felülvizsgálták, és adatlapjukra rákerült, hogy szedésük abbahagyása után is fennmaradó merevedési zavarokat okoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!