Utazó

2015.02.17. 13:25

A csodálatos Erdély - Varázslatos természeti környezet történelmi látnivalókkal

Nagyvárad, Kolozsvár, Békás-szoros, Csíksomlyó, Tordai sóbánya, Gyilkos-tó, Parajd, Korond és Farkaslaka: csak néhány varázslatos helyszín a sok közül, ami bűvöletbe ejti az Erdélybe utazót. A táj szépsége mellett a magyarok közvetlensége, a jellegzetes ételek és a finom pálinka is marasztalja a turistákat.

Benedek Bálint

Átlépve a román határt, a Sebes-Körös partján Nagyvárad nevezetességei fogadják a látogatót. A térség legnagyobb városában, ahol manapság a közel kétszázezer fős lakosság 25 százaléka magyar, többek között érdemes megnézni a Szent László-székesegyházat. Ez a legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. A bazilika monumentális méretű, falait vaskói és carrarai márvány borítja. Két oldalsó hajója és két templomtornya van. II. János Pál pápa 1991-ben a templomot basilica minor rangra emelte.

Továbbutazva Kolozsváron Mátyás szülőházát és lovas-szobrát feltétlenül nézzük meg, ezután pedig a tordai sóbányát vegyük célba, mely napjainkban a sóbányászat történetének valódi múzeuma.

Gyilkos-tó Erdély egyik talán legszebb torlasztava, mely 983 méter tengerszint feletti magasságban található. A tóban konzerválódtak a belecsúszó fenyőfák
Fotó: Benedek Bálint

A székelység művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központja, Marosvásárhely sem maradhat ki a túrából, ahol a Kultúrpalota tartogat csodákat az érdeklődők számára.

A következő ámulat a Keleti-Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgyében érheti az utazót, a meredek sziklákkal övezett Békás-szoros tárul fel szemünk előtt. A közel függőleges mészkősziklák 200- 300 méter magasak.

A Gyergyószentmiklóstól 24 kilométerre fekvő, varázslatos szépségű Gyilkos-tó 983 méter tengerszint feletti magasságban található. A tó földcsuszamlás, völgyelzáródás révén keletkezett még 1837-ben. A gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat.

A körutazásból nem maradhat ki a parajdi sótelep sem, mely Európa egyik legnagyobb sótartaléka. Több száz évnyi kibányászható sót rejt magában, ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb és szinte feneketlen kincsesládája.

Korond nemcsak Erdélyország, a Kárpát-medence, de a vén Európa egyik leghíresebb fazekasfaluja is egyben
Fotó: Benedek Bálint

Ha még nem lett volna elég a szépségekből, ezután következhet Korond, Európa egyik leghíresebb fazekasfaluja. A fő utca mindkét oldalán kereskedők árulják portékáikat, s ha szerencsénk van, a helyiektől megtudhatjuk a speciális székely kapu jellegzetességeit is. Innen Tamási Áron szülőfalujába, Farkaslakára vezet az út.

Ekkor még csak Erdély egy aprócska szeletét láthatta az utazó, továbbindulva Marosfő és Mádéfalva érintésével érjük el Csíksomlyót, ahol a kegytemplom és kolostor, a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke tárul fel az utazó előtt. Érdemes visszafelé Magyarországot teljesen más irányból megközelíteni, így Sepsiszentgyörgy nevezetességeit fedezzük fel, majd következhet a brassói Fekete-templom. A brassói szász evangélikus templom Románia legnagyobb temploma, egyben az európai gótika legkeletebbre fekvő jelentős alkotása. Nevét az 1689. április 21-én a város legnagyobb részét elhamvasztó tűzvészről kapta, amelyben bekormozódott. A modern kori felújításkor eltávolították róla a koromréteget. A Fogarasi-havasok a zord időjárási körülmények miatt nem mindig megközelíthető, bár 1200 méterig enyhe, kevéssé csapadékos, az évi középhőmérséklet 4- 7 fok között mozog, efelett ebben az időszakban már havazik.

Az Erdélyi-medence altalaji sóképződményei a Badenian-Welicián korban keletkeztek. Sókészlete mintegy 13,6 millió éves. A só elszigetelt tengerek fenekén rakódott le, a meleg és viszonylag nedves, enyhén szárazságra hajlamos éghajlati viszonyok közepette. A medence utólagos tektonikus mozgása során gyűrődések alakultak ki, a só e gyűrődések tengelye mentén tömbösült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!