Utazó

2015.05.19. 09:52

A miklósvári Kálnoky-kastélyt felújítása után korabeli bútorokkal rendezik be

Miklósvár - Az erdélyi főúri élet múzeumát kívánja kialakítani a Kálnoky Alapítvány a székelyföldi Miklósváron álló Kálnoky-kastélyban.

Az alapítvány 1,12 millió eurós (336 millió forint) beruházással készül az épület és az azt körülvevő park felújítására. A munkálatok májusban indulnak, és 2016 áprilisáig befejeződnek.

A kastélyt az alapítvány élő múzeumként szeretné működtetni. Egy év alatt korabeli erdélyi bútorokat próbálnak beszerezni, amelyek nem csupán kiállítási tárgyak lesznek.

A miklósvári Kálnoky-vadászkastélyt a 17. században reneszánsz stílusban építették. A 18. század végén, 19. század elején klasszicista stílusban átépített épület a 20. század elején nyerte el mai formáját. Az ingatlan a 19. és a 20. században többször gazdát cserélt, mielőtt államosították volna. Az államosítás előtti utolsó tulajdonos egy bukaresti pénzügyminiszter leszármazottai nem igényelték vissza.

Az ingatlan Barót város önkormányzata tulajdonában maradt, mely 2004-ben 49 évre haszonbérbe adta a Kálnoky Alapítványnak. Az alapítványt az ősei szülőföldjére visszatérő Kálnoky Tibor gróf hozta létre. A brit trónörökös a kastély közelében lévő vendégházban vendégeskedik évről évre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!