Utazó

2014.09.09. 09:10

Balatonalmádi egész évben gazdag programokat kínál a vendégeknek

Balatonalmádit látni kell, oda vissza kell térni, hogy mindenki átérezhesse az igazi balatoni nyaralás élményét! – ezt állítják azok, akik jártak már a városban.

Kovács Erika

Balatonalmádi strandjain pezsgő élet várja a látogatókat. A Wesselényi, a budatavai és a káptalanfüredi strandok kiváló vízminősége, partjaik igényes kialakítása, szolgáltatásaik már önmagukban is garanciát adnak az elégedett nyaralásra. Akinek nem elegendő a fürdőzés, bőven van lehetősége sporteszközök bérlésére és sportolásra is. A Wesselényi strand strandkönyvtárában pedig különböző olvasnivalók közül válogathatnak, a legkisebbeket délutánonként meseóra várja.

A hajóállomásról a Bahart Zrt. rendszeresen indítja közkedvelt sétahajóit, menetrenden kívül naplementetúrára, borkóstolóval egybekötött egész napos Tihany-túrára, valamint diszkóhajóra és gyermekhajóra várja utasait.Aki a városba betoppan és elindul felfedezni az építészet kincseit, megtekintheti a templomok, középületek értékeit, nyomon követheti a magyar történelem virágzó és viszontagságos útját. A város nyitott templomai keddtől vasárnapig szabadon megtekinthetőek. Szombatonként 17 órától Nyitott templomok, vezetett körtúrák címmel idegenvezetéssel egybekötött templomi körtúra indul Vörösberényből. A túrán az Erődített református templomot, a Szent Ignác-templomot és a Szent Jobb-kápolnát tekinthetik meg a látogatók. Az egyházi helyszíneken nagy érdeklődés mellett rendeznek különféle hangversenyeket is. Balatonalmádiban különösen a nyári szezonban csaknem valamennyi hétvégére jut egy-egy kiállításmegnyitó a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban, illetőleg a polgármesteri hivatal különleges hangulatú Padlásgalériájában. Újdonságnak számít, hogy színházi előadásokat is tartanak ismert művészekkel a helyi szállodában, amely telt házakat hozott ezen a nyáron.

Üdítő színfolt a város kulturális életében a vasúti átjáróban kialakított galéria. Sok látogatót vonz a szoborpark, ahol kortárs európai művészek alkotásait mutatják be.

A látnivalókat folyamatosan frissítik, a műveket rendszeresen kicserélik újabbakra.

Az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek is tökéletes célpont Almádi. Itt található a kerékpárosok úgynevezett 0 kilométerköve, ahonnan el lehet indulni a Balaton-kerülő kerékpártúrára. Ha nem a Balaton körül, akkor Veszprémbe, a megyeszékhelyre is elkarikázhatunk, hiszen kiváló kerékpárút köti össze a két települést. A városban és környékén színvonalas kínálattal várják a lovaglás, vitorlázás, horgászat szerelmeseit is.

Balatonalmádiban a kék háromszöggel jelzett, körülbelül hat kilométeres Vörös homokkő tanösvényt, a várost bemutató körutat nagyjából három óra alatt tehetjük meg. Ez idő alatt, bár kellemesen elfáradunk, megismerhetjük a város jelenét és múltját. A túrán egy térkép és az útvonalleírás segítségével egy rég letűnt világ részesévé válhatunk.

A város épületeinek meglepő, érdekes és olykor varázslatos múltja tárul elénk, egészen misztikus hangulatot kelt azokban, akik végigbarangolnak köztük. Júliusban és augusztusban pedig egy helyen élvezhetjük mindazt, ami egyedi a magyar gasztronómiában. A hungarikum- és pálinkafesztiválon igazi hazai ínyencségeket kóstolhatnak a helyiek, valamint a hazai és külföldi vendégek, ilyenek a kisüsti pálinkák, borok és gasztronómiai remekek, különlegességek. A kézművesek kirakodóvásárán népi iparművészeti termékek között válogathatunk. Augusztusban a nemes bor kedvelői élvezhetik a borok ízvilágának kavalkádját az almádi borfesztiválon. Az ősz, a nyárutó szüreti mulatságoktól és a tökfesztiváltól hangos itt, míg télen a három hétvégén át tartó adventi vásárral készülnek a karácsonyra. Februárban téltemető-tavaszköszöntő vigasságokkal űzik el a telet és várják a tavaszt. Almádiban már májusban nyár van. Tavaszi zsongás nevű rendezvényük nyitja meg a szezont, amit a hagyományos, népművészeti kiállítás, a Péter-Pál-napi vigadalom követ, majd a több hétvégén át tartó Almádi napokkal már a nagy nyári fesztiválokra hangolódnak. A város környéke természeti értékekben gazdag, maradandó élményt ad egy séta a káptalanfüredi erdőben. – Almádit látni kell, hogy mindenki átérezhesse az igazi balatoni nyaralás élményét! – állítják az ott élők és azok, akik már jártak a Balaton keleti medencéjének festői szépségű kisvárosában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!