Egy csendes olaszországi nyaralóhely a nyugalomra vágyóknak

2016. február 17., 07:09 szerző: Takács-Horváth Viktória
komment
Kék, kristálytiszta tenger, hófehér homok és csodás barlangok - ez várja azokat a szerencsés turistákat, akik véletlenül (vagy talán cikkünknek köszönhetően célirányosan) felfedezik maguknak a Rómától száz kilométerre délre található Sperlonga települést.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Merthogy nem tartozik az ismert, magyarok által is szívesen látogatott üdülőtelepek közé, mint a sokkal északabbra lévő Bibione vagy Jesolo. Ennek ellenére, sőt, talán éppen ezért érdemes mégis felfedezni ezt a csodálatos hangulatú kisvárost. Sperlonga kiváló kiindulópont lehet azoknak, akik Olaszország több térségét is szeretnék felfedezni, hiszen ez az olasz üdülőváros egyaránt közel található a fővároshoz, Rómához, de Nápolyhoz, Caprihoz és Sorrento szigetéhez is gyorsan odajuthatunk. Elhelyezkedése tehát minden szempontból előnyös. Lakosainak a száma néhány ezerre rúg csupán, ami persze a főszezonban megduplázódik vagy megsokszorozódik, az ideutazó turistáknak hála. Ám még ennek ellenére is kevésbé felkapott, nyugodtabb üdülőhely, ahova a pihenni, kikapcsolódni vágyó nyaralók teszik székhelyüket. A kisváros ugyanis nem a szórakozóhelyeiről, diszkóiról híres, ezért akik elsősorban az éjszakai élet és a bárok miatt keresik fel Taljánországot, ne Sperlongát válasszák üdülőhelyükül. Azoknak viszont, akik a pihenést, a szép tájat, a jó ételeket és egyfajta békességet keresnek útjuk során, mindenképpen érdemes megállniuk itt.

 

Az ötvenöt méter magasságig terjeszkedő városban érdemes a parttól kicsit messzebb, a domboldalban szállást keresni, ugyanis a kilátás kárpótol minden egyes megtett méterért a tengerpartig. S ha már a tengerpartnál tartunk: hosszú, homokos és tisztán tartott. Aki szívesen sétálgat mezítláb a parton úgy, hogy a lábát nyaldossák a hófehér hullámok, az megtalálta a számítását Sperlonga strandján.

Klímája ugyanis kiváló, és ezt mindenki érezheti, aki kibújik a cipőjéből: a legjobb üdülőhelyekével vetekszik. A parton számtalan beach-bár és napozó kínálja szolgáltatásait a legkiválóbb pihenésért. Maga a sperlonga szó amúgy a rengeteg barlangra utal, ami a környéken található, van, amelyik látogatható és felejthetetlen élményt nyújt az ide utazóknak. Ezek a régi barlangok az ókorban modern fürdőként szolgáltak, ám sajnos a többszöri leigázás során, illetve az idő enyészete folytán leromlott az állapotuk.

S ha már a régmúltban járunk: már a római időket megelőzően is éltek ezen a csodálatos helyen, ám a történelem alaposan kibabrált többször is a sperlongaiakkal. Volt olyan szakasza is a város történelmének, amikor gyakorlatilag az egész várost lemészárolták a betolakodók. A város szélén található Archeológia Múzeumba feltétlenül látogassunk el, mert a település felbecsülhetetlen leleteit gyűjtötték össze, és remek kikapcsolódást nyújt a család minden tagjának ennek a megismerése. Ha az egész napos strandolás után a kánikula elmúltával felfedeznénk a várost, akkor ne számítsunk hosszú sétára, szépre viszont mindenképpen. Szerencsére a digitális fényképezőgépek idején már nem kell meggondolnunk, hogy hány képet készítsünk, mert egy huszonnégyes filmtekercs biztosan nem lenne elég ehhez a sétához. A város két részre osztható: az új városra, ahol a szupermarketek, a piac és apartmanok találhatók. Ez egy tipikus üdülőövezet a hangulatával, modernségével és praktikumával. Az óváros viszont magán őrzi még a régmúlt idők emlékét, zegzugos, szűk kis utcák, kacskaringós terek és kis tavernák várják a látvánnyal betelni alig-alig tudó turistákat. Az óváros tenger felőli szélén magasodik az erőd, amely egyszerre szolgál védelmezőként és egyfajta mementóként is az egykori támadások után. Bár a szintkülönbség miatt sokat kell lépcsőzni az aprócska óvároson belül is, minden egyes fok megéri, csak figyeljen az ember a lába elé, mert a sok ámulásban még mellé léphet.

 

 

 

Takács-Horváth Viktória

2016. február 17., 07:09 szerző: Takács-Horváth Viktória

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...