Utazó

2015.07.21. 05:07

Bazár, tenger és sóhegyek: az Égei-tenger törökországi gyöngyszeme még felfedezésre vár

A törökországi üdülőhelyek egyre népszerűbbek a magyar utazók körében, de a legtöbben vagy Isztambulba, vagy a déli partok üdülőhelyeire utaznak. A keleti part, az Égei-tenger mellett elterülő csodálatos városkák még kevéssé felfedezettek a honi turisták részéről.

Takács-Horváth Viktória

A játékos nevű Kusadasi (ejtsd: Kusadaszi) remek kiindulópont lehet nemcsak a tengerparti nyaraláshoz, a bazárokban való böngészéshez, hanem az ország nevezetességeinek a felfedezésében is, hiszen közel található a mesés szépségű Isztambulhoz is, amely a világ egyetlen olyan városa, amely két különböző földrészen fekszik. A néhány tízezres lakosú város akár félmillió fősre is duzzadhat a nyári hónapok ideje alatt, amikor turisták ezrei özönlik el Kusadasit. Akik nem kedvelik a tömeget, azoknak más üdülőhelyet vagy a csendesebb hónapokat, a szeptembert és októbert ajánljuk.

Tengerjáró hajók a főváros kikötőjében

A törökök nagyon barátságosak a turistákkal, különösen, ha eláruljuk nekik, hogy magyarok vagyunk. A Hungary ugyan nem mond sokat nekik, de Magyarisztánról már tudnak, ahogy azt is sejteni vélik, hogy közös történelme van a két népnek.

Remek kikapcsolódás a tengeri hajókázás

Kereskedelemben nehéz felülmúlni őket. A török bazárról már mindenki hallott, ez az, amit nem lehet kihagyni, ha török területen vendégeskedünk, és nem csak azért, mert lépten-nyomon ilyenbe botlunk. A törököknek a vérükben van a kereskedelem, így, ha látják rajtunk a vásárlási szándékot, akkor kezdetét veszi a játék, amit alkudozásnak hívnak. S végül mindig találunk olyan árat, amivel az árus és a vevő is jól jár. A minőségre pedig nem lehet panasz: a török ruhaneműk, ágyneműk, törülközők nem véletlenül kaphatók itthon is, hiszen exportra is gyártanak. A különböző kozmetikai szerek és bőráruk is igen kecsegtető áron várják leendő gazdájukat.

A török bazár remek szórakozást nyújthat
Fotó: Takács-Horváth Viktória

Kusadasi központjában érdemes egy sétát tennünk nappal is és éjjel is. Nappal csodálatos látvány tárul elénk, a kikötőben sorban állnak a hatalmas óceánjáró hajók, a pálmafák alatt török macskák nyújtóznak álmosan. Este pedig beindul az élet: boltok és üzletek, éttermek és szórakozóhelyek hívogatják a vendégeiket. Ha nem a város központjában lakunk, akkor a dolmus nevezetű, 6 -10 személyes járművekkel mehetünk a centerbe. Ezek a kisbuszok leintésre állnak meg és egy útvonalon szállítják az utasokat. Az árat nem szabják meg: ki-ki a maga által jónak látott összeget helyezi az edénybe.

A központban nem tudunk fürdésre alkalmas strandot keresni, ezért is jobb a kissé távolabb eső hotelek, apartmanok választása. A tengerpart szép, rendezett, különösen a szállodák környékén. A két legismertebb strand a Long Beach, amely nevéhez méltóan 30 kilométer hosszú, és a Ladys Beach, amely a központhoz közelebb található.

Ahogy már említettem, Kusadasi remek kiindulópont a különböző kirándulásokhoz és az ország felfedezéséhez. Béreljünk akár autót, akár fizessünk be utazásra egy helyi irodánál, mindenképpen látogassuk meg az itt felsorolt látnivalók némelyikét. Kezdjük rögtön Epheszosszal. Az ókorban Róma után a második legnagyobb város volt, ezért jócskán lehet barangolni az itt megmaradt romok között: találunk itt iskolát, fürdőt, könyvtárt és templomokat is. Itt alkotott János és Pál apostol is, ezért vallási szempontból is fontos állomása a kirándulásnak. Az itt megtekinthető Artemisz-templom az ókori világ hét csodájának az egyike. Szűz Mária feltételezhető házát is érdemes meglátogatni. Epheszosz romjaitól nem messze található a kápolna, mellette a szobra és egy kút, amelyből, ha iszunk, csodában reménykedhetünk.

Tengerparti strand pálmafával

Nem messze innen található a Milétosz nevű település, ahol Thálész élt, akinek tételeit minden matematikát tanuló ember ismeri. De Trójához sem kell sokat utaznunk. Nemcsak a romjait tekinthetjük meg, hanem a görög faló mását is.

Pamukkale szintén nem maradhat ki a sorból: a másnéven Gyapotvár az UNESCO világörökség részét képezi. Az utánozhatatlan természeti képződmény mintha egy másik bolygóról származna, szinte holdbélinek tűnik a táj.

A közelben található Sirince település a régi, hangulatos kis falucskák szerelmeseinek kiváló választás.

Kusadasi város tengerparti sétánya

Törökország, azon belül Kusadasi nemcsak természeti és kulturális szempontból, hanem szórakozási lehetőségként is kiváló választás.

Pamukkale csodája

A föld alól tör fel a 35 fokos víz, melyből kálcium-karbonát csapódik ki. Ez teraszokat hoz létre, melyekben felgyülemlik a víz, s ezekbe bele lehet ülni, akár egy medencébe. Jótékony hatása ismert: bőrbetegségekre, reumára és asztmára egyaránt kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!