Bécs megérdemel egy hétvégét

2017. március 29., 10:00 szerző: Osváth Sarolta
komment
Bécs - Ide tulajdonképpen hazajárunk, nemcsak azért, mert közel van, hanem, mert több évszázados közös történelmünk okán kicsit a magunkénak is érezzük.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az Európa legélhetőbb városa cím többszörös nyertese minden évszakban tartogat valami meglepetést a látogatóknak. Idén nem is nagyon kell keresgélnünk, Bécs, és valójában egész Ausztria Mária Terézia születésének 300. évfordulóját ünnepli 2017-ben. Úton-útfélen találkozunk a kerek évfordulót és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeket hirdető plakátokkal, transzparensekkel. A hazánkban is népszerű főhercegnő, a Habsburg-birodalom egyetlen női uralkodója, Csehország és Magyarország királynője 1717. május 13-án született.

Mária Terézia életével és munkásságával ebben az évben számos kiállítás foglalkozik, már ezek miatt is érdemes Bécsbe kirándulni, akár egy hosszú hétvégét, esetleg a húsvéti ünnepeket ott tölteni. Persze a rendezvények egész évben tartanak, nem kell feltétlenül az évfordulóhoz kapcsolódó minden látnivalót egyszerre magunkévá tenni.

A Schönbrunni kastély idén különleges kiállításokkal készül Márai Terézia születésének háromszázadik évfordulójára. Nemcsak a családi bútorokat és relikviákat tekinthetik meg az érdeklődők, de sosem látott hagyatékokat is bemutatnak Fotó: Julius Silver

Most különösen érdemes például a Schönbrunni kastély megtekintését beiktatni a programba. Csak a 2017-es jubileumi esztendőben szerepel a kínálatban egy különleges idegenvezetés a kastély földszintjén található egyedülálló nyári lakosztályban, amelyet Johann Wenzel Bergl alakított ki Mária Terézia megrendelése alapján. A körsétán betekinthetünk a Bergl-szobákba, a Nagy és a Kis Galériába, a Karusszel-szobába, valamint a díszemeleten található Ceremóniaterembe.

A Család és hagyaték című kiállításon nemcsak a császári család fantasztikusan értékes bútorait, hanem számos egyéb, a hagyaték részét képező családi relikviát, kulturális emléket is láthatunk. Mária Terézia különleges egyéniségét segít megismerni a közvetlenül a Schönbrunni kastély mellett található császári hintómúzeum, ahol megcsodálhatjuk az uralkodónő lenyűgöző hintóit. Érdemes az Osztrák Nemzeti Könyvtárba is ellátogatni, amelynek díszterme egyébként is az egyik leggyönyörűbb a világon.

Az ott rendezett kiállítás ugyancsak Mária Terézia személyével, valamint Ausztriában és Európában játszott szerepével foglalkozik. Látható többek között egy olyan igényesen restaurált 1740-ből való díszkiadvány, amelyet az uralkodónőnek ajánlottak, és most első alkalommal láthat a közönség.

Az uralkodónőt az osztrákok "ősanyaként" tisztelik, tizenhat gyermekével segítette a Habsburg-ház fennmaradását. Bécsben szobrot is állítottak neki Fotó: internet

Június végén nyílik és november elejéig tart nyitva az Alsó Belvedere-ben rendezett kiállítás, amely ugyancsak első alkalommal mutatja be Mária Teréziának a képzőművészethez, elsősorban a portréfestészethez fűződő vonzalmát. Megtudhatjuk azt is, hogy a Habsburg uralkodók által összegyűjtött képtárat Mária Terézia döntése alapján helyezték el a Belvedere kastélyban.

Ha még bírjuk erővel, látogassunk el a Bécsi Művészettörténeti Múzeum Éremtárába, ahol első osztályú gyűjteményt őriznek Mária Terézia érmeiből, vagy az Augartenban lévő Porcelánmúzeumba, ahol egészen egyedi kiállítást láthatunk: betekinthetünk a Mária Terézia korabeli női lakosztályok, reterátok (illemhelyek) és hálószobák világába. A Musikverein kiállítóteremben pedig Mária Terézia zenei tehetségéről győződhetünk meg: ő volt a Habsburg-ház egyetlen tagja, aki zenélt, sőt, operaénekesnőként is fellépett, uralkodóként pedig nagy érdeme a zene szere-pének, tekintélyének megteremtése.

Az osztrák főváros húsvét táján az aktuális vásárokon kívül bőséges kulturális programot is kínál: a blues kedvelőinek érdemes például a Vienna Blues Spring koncertjeire ellátogatni, igazi zenei csemegékkel gazdagodhatnak március 19. és április 30. között. Négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadója mutatkozik be.

  • 1

Bécs hagyományos húsvéti fesztiválját április 3. és 16. között rendezik meg: az OsterKlang Wien középpontjában idén a tánc lesz, két produkcióval lép fel a híres Norvég Nemzeti Balett, de lesz orosz balett is, húsvét vasárnapján pedig a Bécsi Szimfonikusok adnak koncertet a Wiener Konzerthausban.

Mária Terézia, az országanya

Apja, III. Károly német-római császár férfi utód nélkül hunyt el, így 1740-ben ő lett az osztrák főhercegség első és egyetlen Habsburg uralkodója. Tizenhat gyermeknek adott életet, épp ezért az osztrákok jóságos "országanyaként" emlékeznek rá, aki biztosította a dinasztia fennmaradását.Osváth Sarolta

2017. március 29., 10:00 szerző: Osváth Sarolta

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...