Utazó

2015.02.24. 10:25

Csók-kiállítás a Várkert Bazárban

Megnyílt a Csók István életművéből válogatott, mintegy 70 alkotást felvonultató kiállítás pénteken, a művész születésének 150. évfordulóján a Várkert Bazárban.

MTI

A július 5-éig látogatható, A derűs élet festője című tárlat öt nagyobb tematikus egység köré szerveződik. A műtermi ábrázolásokra, azon belül elsősorban az aktokra, a népies zsánerképekre, a keleti tárgyakat megjelenítő festményeire, az eszményi otthon bemutatására, valamint a Balatont és a velencei Lidót ábrázoló, az idilli kertet megörökítő tájképeire fokuszál.

Csók István számos jelentős munkája több közgyűjtemény állandó kiállításának anyagát gazdagítja, a közelmúltban nyílt tárlaton azonban ezek közül is többet bemutatnak olyan művek mellett, amelyek évtizedekig magángyűjtemények rejtett anyagát képezték. Így látható például a Züzü a tükör előtt vagy a Sokác lányok idős asszonnyal című munka is. A tárlaton az alkotások mellett a művész személyes tárgyai, archív fotók és dokumentumok is láthatók.

Az 1865. február 13-án született, kétszeres Kossuth-díjas festő, kiváló művész Csók Istvánról egy éven át zajló programsorozattal emlékeznek meg országszerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!