Elsőnek repülte körbe a Földet Jurij Alekszejevics Gagarin, szovjet űrhajós

2017. április 12., 11:00 szerző: Dunaújvárosi Hírlap forrás: wikipedia
komment
Jurij Alekszejevics Gagarin szovjet űrhajós, az első ember a világűrben - a Vosztok-1 űrhajóval indult 1961. április 12-én, Bajkonurból. Ezzel a szovjetek az emberes űrrepülések terén is megelőzték az amerikaiakat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Moszkvától nyugatra fekvő Klusino faluban született Jurij Gagarin 1934. március 9-én. Szülei egy termelőszövetkezetben dolgoztak, de mindketten képzettek voltak - édesanyja sokat olvasott, édesapja pedig bútorasztalos volt. Jurij a család harmadik gyermeke volt. Nővérei segítettek a nevelésében, amíg szülei dolgoztak. Gagarint a tanárai intelligens és szorgalmas tanulóként jellemezték.

Miután 1951-ben öntőmunkási képzést kapott, továbbtanult a szaratovi műszaki főiskolában. Ott töltött évei alatt csatlakozott az Aeroklubhoz, és 1955-ben letette a könnyűgépes pilótavizsgát. Ugyanebben az évben felvételt nyert az orenburgi repülősiskolába. 1957-ben sikeresen letette a pilótavizsgát a MiG-15-re.

Juhász János, (b) a sztálinvárosi pártbizottság első titkára üdvözli a Magyarországra látogató szovjet vendégeket Sztálinvárosban

Ugyancsak 1957-ben megismerkedett későbbi feleségével, Valentyina Gorjacsevával, akitől két lánya, Jelena és Galina született. Végzése után a luosztari légibázison teljesített szolgálatot egészen 1959-ig. 1960-ban választották ki, így bekerült a szovjet űrprogramba. 20 társával együtt igen kemény kiképzésen ment keresztül. Gagarint és társát, German Tyitovot kitűnő teljesítményük és kis termetük alapján választották ki az űrutazásra. Gagarin 157 cm magas volt.

Gagarin az első emberként repült az űrbe egy Vosztok 3KA-2 (Vosztok-1) fedélzetén 1961. április 12-én. Az egész repülés 108 percig tartott, eközben egyszer megkerülte a Földet. Űrbéli tartózkodása alatt hadnagyból őrnaggyá léptették elő - ebben a beosztásában szerepelt a TASZSZ híradásában is.

Jurij Gagarin

Gagarin meghívást kapott Magyarországra 1961. augusztus 20-a alkalmából. A látogatás három napja alatt Magyarországon Gagarin-láz tombolt. Gépe augusztus 19-én szombaton, reggel 9 óra 40 perckor landolt Ferihegyen, ahol már hatalmas tömeg és hivatalos delegáció várta.

Délben hivatalosan fogadták a Parlament épületében a szovjet asztronautika hősét, aki a délutáni nagygyűlésen személyesen is felszólalt 200 ezer ember előtt, méltatva a szovjet űrkutatást. Vasárnap, 1961. augusztus 20-án Gagarin a vidéki Magyarországot tekintette meg. A szovjet asztronauta ellátogatott a szocialista mintatelepülésre, Sztálinvárosba. Az űrhajós őrnagy feleségével, Valentyina Ivanovnával, Trautmann Rezső építésügyi miniszter kíséretében érkezett városunkba.

Városunkban is lelkes tömeg fogadta a rokonszenves űrhajóst

A megye és a város vezetői a Dózsa mozi előtt üdvözölték a hőst. Ezután tiszteletét tette Pécsen és Komlón is. Visszafelé az űrhajós szerelvénye Sárbogárdon és Dombóváron is megállt. Augusztus 21-én Gagarin még egy sajtótájékoztatón vett részt a Szabadság sétahajón, majd találkozott a magyar fegyveres erők képviselőivel. Az első űrhajós hivatalos programja lezárultával visszatért a repülőtérre, és hazautazott.

1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, de később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben Komarov űrhajós tartalékaként választották ki a Szojuz-1 repülésre. Gagarin később már nem hajtott végre több űrrepülést. 1968-ban halt meg egy repülőgép-balesetben.

Forrás: wikipédia


Dunaújvárosi Hírlap

2017. április 12., 11:00 szerző: Dunaújvárosi Hírlap forrás: wikipedia

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...