Utazó

2017.05.30. 09:30

Titokzatos csodák a föld mélyében, Európa legszebb barlangjai

A Föld mélyének titkai tárulnak fel a barlangok titokzatos világában, többségünket félelemmel vegyes kíváncsiság tölt el, ha megismerni, megfejteni szeretnénk a különleges üregek történetét.

Osváth Sarolta

Ausztriában több különleges barlangot is találunk, de a nyári melegben igazi hűs hely az Eisriesenwelt-barlang. Salzburg közelében. Össze lehet kötni a nyári Ünnepi játékok (július 21.-augusztus 30.) programjával a barlanglátogatást: két koncert között megéri fél órát autózni vagy buszozni a várostól mintegy 40 kilométerre lévő Wergenbe, a világ legnagyobb jégbarlangjához. Az elnevezés, Eisriesenwelt - azaz a jégóriások világa - nem véletlen, hiszen a már messziről látszó 20 méter széles és 18 méter magas monumentális bejárat is fantasztikus látvány.

A barlang belseje pedig elképesztő és felejthetetlen látvány: számtalan kamrája összefüggő folyosórendszert alkot, a falak különböző színekben pompáznak, a tágas tereket gyönyörű jégszobrok díszítik. A barlangot - ahol az átlaghőmérséklet soha nem megy 0 Celsius-fok fölé - 1879-ben fedezték fel. Keletkezésének magyarázata kétmillió évvel ezelőttre nyúlik vissza: a jégóriások az akkor keletkezett mészkőbarlangokba beszivárgó víznek köszönhetőek, a gyönyörű színeket pedig a benne lévő ásványi anyagok „keverték ki”.

Olaszországban Capri-sziget kihagyhatatlan látványossága a Kék barlang, amely tulajdonképpen egy félig elárasztott tengeri üreg a sziklák között

A jégbarlang májustól október végéig látogatható.Következő állomásunk Skócia, bár nem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé, a természeti különlegességeket kedvelőknek igazi kincseket rejt. Ezek közé tartozik a Fingal-barlang, amely masszív bazaltoszlopok között keletkezett hatalmas üreg. A Staffa-sziget - a Kelet-Skóciában lévő Belső-Hebridák szigetcsoport egyik tagja - a világon egyedülálló barlang helyszíne, amely Mendelssohn híres zeneműve, a Hebridák nyitányának ihletője volt.

A zeneszerző 1829-ben látogatott el a szigetre és lenyűgözte a 70 méter hosszú, különös formákba rendeződő bazaltorgonákkal teli barlang, amelyet a tenger hullámai alakítottak ki. A kirándulást ma már komppal és kis motoros csónakkal tehetjük meg szervezett barlanglátogató túrákon. Obanból indul a komp a szigetcsoport nagyobbak közé tartozó szigetére, Mullra, onnét lehet motorcsónakra szállni. Staffa szomszédos szigete, Iona sem érdektelen, ott negyven skót király sírja található.Olaszországban Capri szigete önmagában is igazi csoda, a világ minden részéről turisták százezrei látogatják évről évre.

A Fingal-barlang, amely masszív bazaltoszlopok között keletkezett hatalmas üreg. A Staffa-sziget – a Kelet-Skóciában lévő Belső-Hebridák szigetcsoport egyik tagja – a világon egyedülálló barlang helyszíne, amely Mendelssohn híres zeneműve, a Hebridák nyitányának ihletője volt
Fotó: shutterstock.com

Kihagyhatatlan látványossága a Kék barlang, amely tulajdonképpen egy félig elárasztott tengeri üreg a sziklák között. A sziget lakói szerint egy halász fedezte fel 1822-ben, aki 1826-ban egy társaságot kalauzolt a barlangban. Ez a társaság - részben idevaló szállodás, részben német költők és festők - nagy hírt vert ennek a látványosságnak. Ettől az időtől kezdve nemcsak a turisták elbeszélései, hanem költők és írók romantikus leírásai által is világhíres lett a barlang.

A legendák szerint egykor szirének és sellők otthona volt, az biztos, hogy már az ókorban felfedezték és a rómaiak vallási szertartásokat rendeztek benne, kihasználva a pompás színek és víz csodálatos hangulatát. Állítólag Tiberius császár úszómedenceként használta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!