Utazó

2014.08.26. 11:55

Évszázados fák árnyékában

Mintegy 110 évvel ezelőtt alapították a badacsonyörsi Folly Arborétumot, így az itteni fák első generációja immár több mint egy évszázada él a csodálatos balatoni, badacsonyi környezetben, a különleges mikroklímával megáldott Kisörsi-hegy déli oldalán.

Szijártó János

Az arborétum tágabb környezetétől eltérő mikroklímáját déli fekvésén túl a Balaton is alakítja fényvisszaverő és párásító tulajdonságával, másrészt a parkot körbevevő hegyes közeg megfelelő védelmet nyújt a szelek ellen.

- Dédnagyapám, dr. Folly Gyula ültette az első fákat, az akkor félhektárnyi, szőlőművelésre alkalmatlan részen. Ő, orvos lévén, kifejezetten kedvtelésből kezdte ezt a tevékenységet, ami a későbbi generációknál is hasonlóképpen alakult. A nagypapám közgazdász volt, édesapám agrármérnök, én pedig szintén orvos vagyok - tudtuk meg az arborétumot vezető Folly Rékától.

- Büszke vagyok arra is, hogy Magyarországon nincs még egy olyan arborétum, amely fennállásának több mint száz évében mindvégig egyetlen család kezében volt. A kommunizmus idején ugyan a terület nagy részét elvették, azonban ezt édesapám visszaszerezte, majd megnyitotta a nyilvánosság számára a család féltve őrzött kincsét. Az ide látogató, főként magyar turisták számára ez is egyfajta különlegesség, történeti érdekesség, az elsősorban cédrusokra és ciprusokra épülő park megtekintése mellett. Vendégkörünk főként a Balatonnál nyaraló családokból áll, így számukra igyekeztünk több olyan szolgáltatást is biztosítani, amely hosszabb idő eltöltésére is lehetőséget ad. Fedett borkóstoló helyiséget alakítottunk ki, szabadtéri játékokat, kiülőket, bútorokat helyeztünk el, a kert legmagasabb pontjára kilátót, fotósoknak madármegfigyelőt építettünk. Három lábon állunk, az arborétum mellett öthektáros szőlőt művelünk és faiskolát is működtetünk. A faiskolában az érdeklődők olyan növényeket vásárolhatnak meg, amelyeket itt helyben, nagyban, kifejlett méretben is láthatnak. A kisgyermekes családoknak külön öröm, hogy a kicsik számára is biztosítunk szórakozási lehetőséget. Ezzel együtt vendégeink megkóstolhatják a finom, palackozott borunkat is - mondta Folly Réka.

Majd hozzátette, hogy az elődök 1878 óta termelnek itt bort, azonban ők az első generáció (testvérével, Folly Judittal együtt irányítják a családi vállalkozást), akik palackozzák az itt termelt finom nedűt. Minden egyes palack sajátos reklámja az arborétumnak, mivel értelemszerűen a rajta lévő címke a helyet hirdeti. Olyan vendégek is akadnak, akiket kifejezetten a borkóstolás csalogat ide, és ha már itt vannak, sétálnak egyet a gyönyörű fák alatt. Jó program nekik is és az örökzöldek iránt érdeklődőknek is, hogy megújult, megszépült a sétaúthálózat, a növények neveit már kihelyezett táblákon is láthatják, sőt, botanikailag is fejlődik az arborétum, több új növény telepítésével.

A Folly Arborétum 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Elhelyezkedése nemcsak növényeknek kedvező, de a vendégek számára is, hiszen páratlan kilátás nyílik a Balaton északi és déli partjára egyaránt. A Folly család négy generációja vett részt az arborétum növény- anyagának bővítésében. Ma mintegy százharminc fenyőfajjal, húsz lomblevelű fafajjal és ennél valamivel több örökzölddel, valamint lombhullató cserjefajjal találkozhatnak itt. A borókák, a jegenye- és lucfenyők állománya szintén említést érdemel. Az arborétum alsóbb területei enyhébb lejtésűek, azonban az öregarborétum és a fölötte lévő tölgyes már meredekebb domboldalon helyezkedik el. A magasabb részeken az egykor a szőlőművelés miatt ki- alakított támfalak a mai napig csökkentik az eróziót.

Az arborétum nyitva tartása igazodott a látogatói igényekhez, hiszen mindennap 8 és 19 óra között várják a vendégeket.

Címkék#arborétum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!