Utazó

2015.04.06. 11:59

Felébredhet az alvó szépség

Mons - A turistaforgalom bővülését várja az idei dél-belgiumi város az Európa kulturális fővárosa címtől.

Horváth Gabriella

Monsról elsősorban Vincent van Gogh jut eszébe azoknak, akik ismerik a nagy festő élettörténetét. A város gazdagodásához jó elhelyezkedése mellett szén- és kovabányái is hozzájárultak, de az utóbbi évek válságát a város és a régió is jelentősen megsínylette. Az unió által adományozott cím remek lehetőség a város népszerűsítésére, amelynek segítségével felébredhet az alvó szépség.

Az események szervezői a sokszínű kulturális programok és a legmodernebb technológia segítségével próbálnak lendületet adni a városnak. Mindezt teszik az ott élők aktív bevonásával. Az évadban közel 300 nagyprogram közül válogathatnak az érdeklődők, amelyeket több száz egyéb, kisebb rendezvény kísér. Az évad egyik legkiemelkedőbb eseménye természetesen a Vincent van Gogh-kiállítás.

A szervezők az évadhoz öt új múzeumot, egy kongresszusi központot és két előadótermet is megálmodtak. Európa egyik legrégebbi kovakőbányájának látogatóközpontja áprilisban nyílik meg. Az UNESCO nemrégiben vette fel a szellemi örökségi listára a XIV. századból eredő színes városünnepet, a Ducasse de Mons-t, azaz a Doudou-t, amelyet a pestis legyőzése alkalmából tartottak először a város védőszentje tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!