Utazó

2015.07.31. 12:47

Hazahoztak magukban valamit - Ausztriában jártak a dunaföldvári kertbarátok

Dunaföldvár - Ausztria magas hegyei között töltöttek egy hetet nemrégiben a dunaföldvári kertbarátok. Az 1976 óta működő civil szervezet érdeklődő tagjainak a hazai kirándulásokon kívül minden évben szervez egy-egy tartalmas külföldi utat a klub elnökhelyettese, Pernizsák Mihály és felesége, Margit.

L. Mészáros Irma

Így sokfelé jártak már az elmúlt években. Bebarangolták Közép-Európa országait, üdültek a horvát, a görög, a bolgár és az olasz tengerparton is. Ebben az évben városnéző-túrázó program következett annak a negyven személynek, akik jelentkeztek az útra.

Erre a kirándulásra Ausztria festői szépségű hegyei között, a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található Krimml kisvárosban foglaltak szállást.

Már az odavezető úton is nagy élménnyel gazdagodtak. A Grossglocknerhez vezető alpesi panorámaút kapujában megálltak egy bájos kis faluban, amelynek tűhegyes tornyú temploma, beleilleszkedve a tájba, Karintia legjelentősebb egyházi műemléke. A falu, Heiligenblut (magyarul Szentvér) nevét a templomában őrzött, kis fiolában található kincsről, Jézus véréről kapta. A templom különlegessége a több mint tízméteres festett szárnyas oltár is.

A kertbarátok a rendszeres magyarországi kirándulások mellett minden évben egy-egy tartalmas külföldi útra is elmennek Fotó: a szerző

Európa legszebb panorámaútján, 2300 méterrel a tengerszint felett minden lenyűgöző: a vízesések, a tűkanyarok, az ősrégi gleccserjég, a mormoták, a rengeteg motoros, ahogy kanyarognak a hegyi úton, s aztán ott állni Ausztria legmagasabb hegycsúcsával szemben.

A szálláshelyen kényelmes szobák, szauna, medence, remek ételek és szívélyes vendéglátás fogadta őket. Esténként a közeli szökőkút zenés játéka és egy alkalommal fúvóskoncert is szórakoztatta őket.

A hegyre néző szobákból látható, hallható volt a híres Krimmli-vízesés, amely a világ ranglistáján a nyolcadik helyet foglalja el. A vízesést, amelynek vize 380 méterről, három lépcsőben zuhan a mélybe, egy gleccserből eredő folyó táplálja. A bővízű hegyi folyó mellett négy kilométer hosszú meredek, de remekül kiépített, korlátokkal, padokkal ellátott ösvény vezet egyre feljebb és feljebb. Természetesen a kertbarátok is kapaszkodtak, mindenki a saját tempójában, erőnlétének megfelelően, de a vízesést több kilátóhelyről meg lehet nézni. Sokan saját bőrükön is érezték a vízesés permetét (elvégre asztma és allergia ellen gyógyír), gyönyörködtek a keletkezett szivárványban és a látványban.

A pazar Krimmli-vízesés, a világranglistán a nyolcadik helyezett

A hét során mindennap útra keltek, mert programjuk volt. A csodálatos Gerlos hágón át jutottak el Tirol tartomány fővárosába, Innsbruckba, amely az Inn folyó völgyében található. A várost az Alpok gyöngyszemének is tartják. Jártak Rattenbergben, a középkor óta jelentős kis településen, amely a Bajorországot Salzburggal összekötő út mentén fekszik, s ma az üvegfúvók városa. A földváriak sétáltak a középkori kicsiny utcákon, gyönyörködtek a szépen felújított épületekben, s a parányi és nagyobb üvegcsodákban. Másnap megnézték a magyar történelemben hírhedt Kufstein várát, ahol több mint kilencven magyar politikai fogoly volt zárkalakó. A Martinovics-összeesküvés leleplezése után többek között Kazinczy Ferenc, az író, későbbi nyelvújító és a költő Batsányi János, valamint az 1848-as forradalom után a titkos ellenállás szervezői közül Teleki Blanka erdélyi arisztokrata és segítője, Leővey Klára. Kufstein lakói közül Rózsa Sándor, a híres magyar betyár volt az egyetlen köztörvényes fogoly, akit állítólag láncra verve mutogattak a város piacterén, s a róla szóló legendákon borzongtak az úriasszonyok. Szerencsére Kufstein vára ma mást is jelent.

Kufstein vára, ahol kilencven magyar politikai elítélt raboskodott

A főtéren a napfényben szépen ragyogott az aranyozott gótikus Mária-szobor, rendezett házak, tisztaság mindenütt. A déli harangszókor megállt a vár felújításán munkálkodó légkalapács, majd megszólalt ötezer síppal a világ legnagyobb szabadtéri orgonája, amely csodaszép koncertélményt nyújtott a hallgatóságnak.

S még mindig nincs vége a felsorolásnak, hiszen a földváriak elruccantak Zell am See városkába, de felvonóval feljutottak a 2100 méteres Wildkogelre is, ahonnan a szikrázó napsütésben igazi léleksimogató sétát, túrát tettek, ismét ki-ki a teherbírása szerint.

A kirándulók szebbnél szebb helyeken jártak minden nap

A hazafelé út sem csak utazással telt, hiszen jó pár órára megálltak Mozart, Jedermann, Karajan és a Red Bull városában, Salzburgban. Egy remek magyar idegenvezető segítségével ismerték meg a város legfőbb nevezetességeit, múltját és jelenét. Gyönyörködtek a Mirabell-kastély csodálatos virágos parkjában. Megtudták, hogy a Világörökség része címmel büszkélkedő városban több mint száz kertész ápolja a virágokat, hogy százhatvan kilométer kerékpárútjuk van, s azt is, hogy a Red Bull hihetetlen sok eurót fordít a helyi kórházban a világ egyetlen olyan projektjére, amely a Mozart-zene gyógyító hatását vizsgálja.

A földvári kertbarátok, akik között akadt nyolcvanöt éves is, gazdagabbak lettek az egy hét alatt élményben, ismeretekben, erősödtek a túráktól, sokat nevettek, jókat ettek és beszélgettek, barátkoztak. (A csoporttal tartott a kinti programokon két házaspár Dunaföldvár testvérvárosából, Weikersheimből is.) Minden helyről, amit láttak, hazahoztak magukban valamit, s a látottak között akadt jó néhány, ahol felsóhajtottak: jó lenne ide visszatérni.

Az utazás nem csak arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem inkább arról, amit közben átélünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!