Utazó

2015.09.22. 13:58

Felújították a galyatetői kilátót

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a turizmus és a természetjárás fejlesztése az országépítés olyan fontos része, amelyet az ország védelme közben sem szabad mellőzni.

MTI

A kormányfő a galyatetői turistaközpont átadásán mondott beszédében azt mondta, fontos a természetjárás fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy az ország valóban a miénk lehessen , belakható és elérhető legyen legtávolabbi pontja is - fogalmazott Orbán Viktor. A felújított galyatetői turistaközpontról azt mondta, az a fejlett európai országok bármelyikében is a kiválóbbak közé tartozna.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait, ezért arra biztatta a Magyar Természetjáró Szövetséget, a civil szervezeteket, az érintett önkormányzatokat, erdészeteket és az egyházakat, rakják össze elképzeléseiket és tegyék le a kormány asztalára, hogy beilleszthessék a fejlesztési tervek közé.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke felidézte: két és fél év alatt erdőgazdaságok és civil szervezetek együttműködésével valósult meg a program. Szavai szerint a projekt ékköve a galyatetői turistacentrum, valamint a közelben lévő felújított kilátó. A mai nappal nem csak egy házat nyitunk meg, hanem, reményeink szerint egy új, a komplexum üzemeltetésére vonatkozó modellt is megmutatunk - fogalmazott Garancsi.

Az avató ünnepséget követő sajtótájékoztatón Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója elmondta: a csaknem hárommilliárd forintnyi forrásból megújult Országos Kékkör észak-magyarországi régiójában több mint 800 millió forintot fordítottak fejlesztésekre. Ennek volt része a galyatetői turistacentrum, valamint a kilátó felújítása, de egyéb infrastrukturális fejlesztések is voltak a régióban. A szövetség által üzemeltetett turistacentrum felújítása és bővítése 460 millió forintba került. Ott két- és négyágyas szobákban 22 hely található. Emellett 32 bakancsos turistát is el tudnak helyezni. Továbbá egy, mozgáskorlátozottak számára fenntartott szobát is kialakítottak, és kempingezésre is van lehetőség a zarándokszállásként is funkcionáló turistacentrumban.

Kiemelte Dr. Dorkota Lajost

Orbán Viktor sokaknak megköszönte a munkáját, közülük név szerint említette a személyesen jelen lévő Dr. Dorkota Lajost, a MEKH elnökét, Dunaújváros díszpolgárát, aki az ott élőket is segíti. Ebben a munkában is idejét és energiáját nem kímélve mindent megmozgatott, hogy elkészülhessen ez a létesítmény mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!