Utazó

2014.10.21. 11:20

Blenheim-palota - Jutalom a győztes csatáért

Londontól is csak 100, Oxfordtól pedig csupán tizegynéhány kilomérre található a Blenheim-palota, amely, túl azon, hogy az angliai barokk építészet egyik remekműveként tartják számon, a nagy államférfi, Winston Churchill szülőháza is.

Szente Ottó

Az angliai viszonylatban is kiemelkedő főúri birtokra persze jócskán szánnunk kell időt, hiszen a hatalmas kastélyt – szobáinak száma meghaladja a kétszázat –, a hozzá tartozó pompás kertet, a 850 hektáros külső parkot, ha futva járnánk be, akkor is órákba tellene. Egyébként, ha busszal közelítjük meg célpontunkat – Oxfordból félóránként indul –, Woodstock településnél kell leszállni. (Az első meglepetés: nem csak „az” a Woodstock létezik.)

A hatalmas, sok száz hektáros birtok közepén az 1700-as évek első felében épült kastélyt az angliai barokk építészet remekeként tartják számon, a maga kategóriájában az egyetlen, amely nem királyi tulajdon. Az Unesco 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította. (Fotó: Szente Ottó)

De lépjünk kicsit vissza az időben. A birtokot Anna királynő adományozta Marlborough első hercegének – akit történetesen John Churchillnek hívtak –, s a kastélyt is ő építtette, mégpedig jutalmul, amiért a Marlborough herceg és Savoyai Jenő vezette osztrák–angol–holland sereg megsemmisítő vereséget mért az egyesült bajor és francia hadseregre. A spanyol örökösödési háborúban fordulatot hozó höchstädti ütközetre 1704 augusztus 13-án került sor Bajorországban, egy Blindheim nevű falu közelében. E település angolosan ejtett nevére keresztelték a Woodstock közelében emelt palotát s az angolok a mai napig blenheimi csataként tartják számon a höchstädtit.

A kastélyt 1705-ben kezdték építeni és csaknem 20 év telt el, míg befejezték. Ezt a herceg meg sem érte, 1722-ben meghalt, özvegye gondoskodott az utolsó simításokról. A pénz, amit a kincstár rendelkezésre bocsájtott, persze nem lett elég, a főúr saját vagyonából is jócskán volt kénytelen áldozni rá, az utókor hálás lehet érte, hogy megtette.

A palota, amely 1987 óta a világörökség része, a maga kategóriájában az egyetlen Nagy-Britanniában, amely nem királyi tulajdonban van, hanem az immáron 11. Marlborough hercegében. Mondani sem kell, egy ilyen létesítmény fenntartása horribilis összegekbe kerül, a család nem kap külső támogatást, pusztán a belépők ára és a palotát rendezvények céljára igénybe vevők bérleti díjai nyújtanak bevételt a működtető családi alapítvány számára. (Ha már itt tartunk: a felnőtt belépő 22,50, a gyermek 12,30 fontot kóstál, de ha online vesszük meg, jóval olcsóbb, 13,50 illetve 6,60 font, s van kedvezményes családi jegy is.)

A nagyszabású terveket annakidején egy John Vanbrugh nevű építész készítette Nicholas Hawksmoor segítségével, s bízvást mondhatjuk, megadták a módját, a palota bejáratának hatalmas oszlopcsarnok ad tekintélyt, a kinyúló szárnyak pedig szökőkutakkal, szobrokkal, kis tavacskákkal díszített udvart fognak közre, a látvány mind távolról, mind közelről lenyűgöző. A változatos termek közül is kiemelkedik az 55 méter hosszú könyvtár, a nagyterem mennyezeti freskóival, a díszterem falikárpitjaival, no és elképedhetünk az egyik épületszárnyban helyet kapott kápolna orgonáján is, amit egy bazilika is megirigyelhetne.

A látogatók beléphetnek abba a szobába is, amelyben 1874. november 30-án világra jött Winston Churchill, akit kétségkívül a világtörténelem egyik legnagyobb alakjává tett életpályája. Néhány terem Churchill emlékmúzeumaként funkcionál, s multimédiás állandó kiállítás is idézi élete jelentős pillanatait. Örök nyugalomra is itt helyezték, a park déli végében, a bladoni temetőben.

S szót sem ejtettünk még a parkról, amelyet Capability Brown alakított ki 1764 és 1774 között. A parképítész a birtokon keresztül haladó folyó elzárásával tavakat is kialakított, ezeken csónakázni is lehet. Már John Churchill halála után állítottak fel a parkban egy hatalmas diadaloszlopot, amelynek tetején a herceg római hadvezéri öltözetben látható.

A szoba, amelyben Winston Churchill megszületett. A palota méltóképpen őrzi a nagy államférfi emlékét. (Fotó: Szente Ottó)

A parkban – amelyben egyebek között rózsakertben, titkos kertben, arborétumban időzhetünk – kisvasút is működik, amellyel a kastélytól egy pihenőkertig vonatozhatunk, ott pedig lepkeház, speciális játszótér s egy zöld cserjékből kialakított labirintus várja a látogatókat.

A palotában és a parkban egész évben tartanak rendezvényeket – lovagi tornákat, kézműves vásárokat, sportversenyeket, tárlatokat –, a napokban például Aj Vej-vej kínai képzőművésznek, politikai aktivistának nyílt kiállítása a palotában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!