Utazó

2017.05.02. 12:30

Kirándulás és relaxáció Egerszalókon

Egerszalók - Kevés olyan helye van a világnak, ahol napról napra növekvő hófehér sódomb alatt párolgó gyógyvízben fürdőzhetünk, tiszta kék ég alatt, harsányan zöld fenyőerdő karéjában.

Osváth Sarolta

Egerszalók Egertől mintegy hat kilométerre fekvő, alig kétezer lakosú település. Világraszóló látványosságához hasonlót a törökországi Pamukkáléban, illetve a messzi Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban láthat a turista. A föld mélyében, 410 méter mélyen lévő hőforrásból 65-68 Celsius-fokos - állítólag több mint húszezer éves - meleg víz tör fel, s a domboldalon lefolyó, ásványokban gazdag gyógyvíz csodálatos természeti képződményt - napjainkig immár csaknem ezer négyzetméteres mészkőlerakódást - épített ki. A természeti jelenség oka, hogy a felszínre kerülve a hirtelen lehűlő gyógyvíz kevesebb oldott anyagot tud megtartani, és ez csapódik ki a domboldalra, ahol különleges formákat, csipkézett, fehér mésztufa képződményeket hoz létre.

A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként és metakovasavat is tartalmazó hidrogén-karbonátos gyógyvizet 1961-ben fedezték fel, miközben kőolaj és földgáz után kutatva végeztek fúrásokat. Ásványok helyett azonban értékes termálvizet találtak, amely 1992-ben megkapta a gyógyhatású víz minősítést, a kénes vizek kategóriájában a legjobb besorolást. A tapasztalatok szerint nem oldja a bőr felszínét, így "kiázás" nélkül hosszabb ideig is üldögélhetünk a kellemes meleg vízben, amely számos betegség enyhítésére, egyebek között ízületi és reumatikus fájdalmak csökkentésére, mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas, gyomorpanaszokra pedig ivókúra formájában ajánlott.

Egerszalók a termálvíznek köszönhetően Heves megye egyik legvonzóbb települése lett, 2007-ben megnyitott gyógyfürdője ma már a térség gyógyturisztikai központja. A három településből álló turisztikai kistérségnek - a Gyógyvizek völgyének, Demjénnel és Egerszóláttal együtt - meghatározó tagja. A Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében tényleg fantasztikus lehetőségeket találunk az aktív és passzív kikapcsolódásra egyaránt.

Egerszalók - tán mondani sem kell - a borturizmusban is kiemelkedő, bármily hihetetlen, Eger árnyékában is különleges finomságokat kínál. A helyiek vendégszeretete, közvetlensége még a bort kevésbé kedvelőket is becsábítja a kellemesen hűvös házi pincék mélyébe. A borhoz kiváló helyi ételeket is ehetünk, a szőlőlevétőtikét különösen érdemes megkóstolni.

Egerszalókon a 20. század közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhetően a 17-18.században készültek, némelyiket a 20. század végén még lakták

Kirándulóprogramokkal és érdekes látnivalókkal is csábít a gyönyörű fekvésű falucska: rövid sétával eljuthatunk a Sáfrány utca összefüggő barlanglakásaihoz, amelyeket a XIX. század elején építettek. A puha kőzetnek számító riolittufába vájt, egy helyiségből álló barlangokat főként a szegények lakták, a borosgazdák barlangházait azonban népi mesterek készítették, és ezek gyakran felülmúlták a föld feletti házak színvonalát.

Egerszalókon lépten-nyomon borospincékbe botolhatunk
Fotó: Osváth Sarolta

Egerszalók környékén azonban egészen rejtélyes képződményeket is találunk, az úgynevezett kaptárköveket, amelyek rendeltetésére még ma sincs biztos magyarázat. A domboldalakon ki-emelkedő tíz- vagy akár húszmillió éves tufakúpokba máig ismeretlen céllal kaptárfülkéket vájtak, a több száz éves feljegyzések és a szájhagyomány eltérő elképzelésekről szól, a furcsa fülkék éppen úgy lehettek pogány oltárkövek, mint egyszerű méhkaptárok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!