Utazó

2014.08.12. 09:50

Megnyitják a híres torony kapuit

A Kreml fő bástyájának, a híres Szpasszkaja-toronynak a kapuját a közeljövőben megnyitják a turisták előtt, így a látogatók közvetlenül kijuthatnak a Vörös térre.

A turisták jelenleg kizárólag a Kutafja-torony kapuján keresztül közlekedhetnek, ami állandó torlódásokhoz vezet. A turistaforgalmat megkönnyítő határozat része annak a nagyszabású rekonstrukciós programnak, amelynek keretében lebontják a szovjet érában emelt közigazgatási épületet.

A torony 1491-ben Pietro Antonio Solario olasz építész tervei alapján épült, órájáról a levéltári dokumentumok a 16. században tesznek először említést, a jelenleg is látható órát pedig 1851–52-ben szerelték fel. A bástya 67,3 méter magas csúcsára 1935-ben a cári bronzsas helyébe aranyozott vázú ötágú, 1937-ben világító vörös csillagot szereltek. A Szpasszkaja-torony Vörös térre vezető kapuja mindig is a Kreml főkapuja volt: rajta keresztül vonultak ki a főpapok a vallási ünnepek, körmenetek alkalmával, és itt hajtottak be a cárok és külföldi követek díszes hintói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!