Utazó

2015.03.24. 13:20

Paplik, a pap pincéje?

A tavaszi nap bontogatja sugarait , ami arra sarkall bennünket, hogy nekivágjunk a természetnek. A városi élet betonba zárt rendszerét magunk mögött hagyva a Mecsek egyik legszebb völgyében megbúvó tájak felfedezésére invitáljuk. Sikondán, és Abaligeten jártunk.

Bajory Á. Rita

A túraszezon derekán méregzöld színű erdőtenger, harapni való levegő, meghitt hangulat és megunhatatlan szépségű látvány fogad bennünket, amikor a Mecsek lankáin járunk. Az új évszak beköszöntével a természet közelsége nemcsak a túrázóknak kiváltság. A kevésbé aktív gyaloglók, természetjárók is megtalálják számításukat Sikondán és környékén. Sikondát régebben a bányászat miatt emlegették, azonban ma már a táj szépsége és híres gyógyfürdője szerzett neki hírnevet. Nem méltatlanul. Ott jártunk, láttuk, és mindent kipróbáltunk.

Az ózondús, kiváló levegőjű és pazar adottságú környezetbe épített biogarden hotelek filozófiája mentén megújult szálloda gyógyfürdőjében kalciumban és magnéziumban gazdag szénsavas termálvíz várt bennünket, mely elsősorban a mozgásszervi és reumatikus megbetegedések kezelésére kiváló.

A mecseki túraszezonnak ugyan megfelelő öltözetben és fizikai felkészültséggel vágtunk neki, de a több kilométer gyaloglás után, sajgó porcikákkal pótolhatatlan ajándék elmerülni a termálvízben.

A Nyugat-Mecsekben kihagyhatatlan kirándulást tehetünk a Paplikához. Ne okozzon fejtörést, segítünk megfejteni, mi az a Paplika. A tizennyolcadik században az Abaligeti barlang akkor ismert részét hívták így népiesen, mivel a település papja valóban ott tartotta a borait. A falu plébániáján őrzött írásos emlék szerint az Abaligeti-barlang előüregét a falu plébánosa, Riedl Antal használta pincének, amíg felépült a saját háza.

Magyarország leghosszabb patakos cseppkőbarlangját, amely egy hektáron terül el a föld alatt, fokozatosan tárták fel, és lassan derült ki az is, hogy a manapság Szifonnak nevezett teremben lévő tóban végződik. Ez egy változatos szélességű, aktív patakos barlang, amelynek egyediségét az oldásos formák és lenyűgöző vízesések adják. A melegmányi-völgy a környező hegység egyik legszebb szurdoka. Öreg tölgyesek, bükkösök, ritka, értékes növények között találhatók meg a nevezetes és védett mésztufa gátak, melyek a patakmederben számtalan apró vízesést alakítottak ki. A barlangban mintegy 190 állatfaj él, többek között pókok, bogarak, gyíkok és többféle denevér. Ez utóbbiakból néhány magát bevackolva, mozdulatlanul csüngött a barlang távoli sarkában és békésen hallgatta az idegenvezető beszámolóját. Nekik talán már unalmas a szöveg, mi nagyon élveztük.

Az Abaligeti-barlang Magyarország leghosszabb patakos cseppkőbarlangja

Meditációs túra barlangban? Igen, létezik ilyen. Helyben. A barlang megismerése mellett a résztvevőknek alkalmuk nyílik 30 percen át gondolatokba, meditációba mélyülni a Bodó-hegy belsejében, 40 méterrel a felszín alatt. A hangséta során a barlangi patak megannyi hangjára koncentrálva, csendben, lassan járhatják végig a résztvevők a barlangot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!