Utazó

2014.12.09. 14:10

Páratlan látnivalók és csodás kilátás az északi városokban

Ha csak egyetlen napunk van a kikapcsolódásra, remek célpont lehet az Észak-Dunántúl néhány városa.

Tóth B. Zsuzsa

Ráadásul, ha Kisbéren kezdjük a túrát, akár egy óra alatt megnézhetjük az egész ország nevezetességeinek, épített örökségének makettjeit. A városközpontban ugyanis ősztől tavaszig nyitva tart az ingyen látogatható Mini Magyarország. A kellemes hangulatú, árnyas, tóparti parkban ott van épített örökségünk számos kicsinyített mása. A kecskeméti Cifra Palota, a jáki templom, a soproni tűztorony, a kisbéri lovarda, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul-emlékmű, a székesfehérvári országalma, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a tihanyi apátság, a tatai vár, a váci diadalív, az őrségi Pityerszer, a fertődi kastély, a szegedi dóm, a Lánchíd, a debreceni nagytemplom, a szegedi zsinagóga, a győri városháza, a visegrádi Salamon-torony, a Hősök tere, a veszprémi viadukt, az egri vár, az első balatoni gőzhajó, a pannonhalmi apátság, az esztergomi bazilika – hogy csak néhányat említsünk.

Esztergomban újra és újra elámulhatunk a bazilika méltóságán, klasszicista stílusban épült a Szent István téren. Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az ország ötödik legmagasabb épülete, valamint Európa egyik legnagyobb bazilikája.

Az út pedig akár Tata felé is folytatódhat, hogy egy újabb kellemes órát töltsünk el a vár környékén. A tóparton akár sétahajóra is szállhatunk, a vendégekre felkészültek, de a tumultus kizárt ezen a vidéken. Érdemes továbbmenni Esztergomba, a római katolikus egyházi központba. A bazilika Európa egyik legnagyobbja, és egyúttal az ország ötödik legmagasabb épülete. Itt található az egyetlen épen maradt magyar reneszánsz kori épület, a Bakócz-kápolna. A városnak van a leggazdagabb egyházi kincstára az országban, de világviszonylatban is kiemelkedő gyűjteményekkel büszkélkedhet. Az Esztergomi Keresztény Múzeum az ország leggazdagabb egyházi múzeuma, és a világ harmadik leggazdagabb egyházmegyei múzeuma.

Tatán érdemes megállni útközben, hogy egy kellemes sétát tegyünk a tó körül. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Esztergom továbbá a magyar repülés egyik bölcsője is, 1936-tól az esztergomi repülőgépgyárban dolgozott idősebb Rubik Ernő repülőmérnök. A bazilikát 1822-ben kezdték építeni, 1895-ben pedig megépült a Mária Valéria-híd, amely összekötötte a várost Párkánnyal. A hidat a második világháborúban felrobbantották, de ma újra átutazhatunk rajta. Már csak azért is érdemes, mert a túloldaláról gyönyörű kilátás nyílik a bazilikára. Esztergom hévízzel kevert karsztvízforrásokban is gazdag, ezek táplálják a város strandját, és erre épült a város termál- és élményfürdője.

A kisbéri Mini Magyarország hazánk legjelentősebb látnivalóit mutatja be kicsiben. A makettek tanulmányozása nagy élmény. Fotók: Tóth B. Zsuzsa

Innen már csak egy ugrás Visegrád, ha igyekszünk, belefér a napba, hogy felautózzunk a szerpentinen a Fellegvárba. Mátyás király a vár palotaszárnyait teljesen felújíttatta, így ma is gyönyörködhetünk benne. No meg a páratlan Duna-kanyar panorámában, amely minden pontjáról élvezhető. Ajánlatos persze kényelmes cipőben, ruhában bejárni a többemeletes, zegzugos várat és udvarát.

Lefelé a hegyről álljunk meg a 13. században épült alsó várnál, Salamon-toronynál. Az alsó vár a fellegvárral egységes védelmi rendszert képezett egykor. Károly Róbert korában hatszögletű lakótornyát átépítve királyi szálláshellyé alakították. A torony mai formáját az 1950-es és '60-as években kapta a helyreállítás során. Ma a lakótoronyban a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatók. Itt áll a visegrádi királyi palota gótikus díszkútja, Mátyás király visegrádi szobrászműhelye és Visegrád története. A késő gótikus stílusú palota egyes részein reneszánsz elemeket is felfedezhetünk. Ilyen a Herkules-kút és a Múzsák kútja, a díszudvar lodzsája, a kápolna orgonakarzata és oltárai. Ezek az első emlékei az Alpokon túli Európában az itáliai reneszánsz stílusnak.

Ha kedvünk támad a környéken több napot is eltölteni, ejtsük útba a visegrádi szabadidő- és kalandparkot. A településen a Nagyvillám-kilátó mellett két bobpálya is várja a vendégeket a hegyoldalban kanyarogva. A Dunán pedig akár sétahajózhatunk is, hogy megkoronázzuk élményeinket.

A Bakócz-kápolna

Bakócz Tamás érsek a 16. században saját sírhelyének építtette az esztergomi Várhegyen álló középkori Szent Adalbert-székesegyház mellékkápolnájaként. Ez volt a Jagelló-kor egyik legjelentősebb reneszánsz alkotása, egyben az egyetlen épen fennmaradt magyar reneszánsz épület. A kápolnát a főszékesegyház részeként csodálhatjuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!