Utazó

2015.11.25. 16:11

Tolna megyei lett az Év fája

A Tolna megyei kisváros, Bátaszék molyhos tölgye lett az Év fája az Ökotárs Alapítvány idei versenyén, s így ez a fa vesz részt a jövő év elején tartandó versenyen az Európai Év Fája címért.

L. Mészáros Irma

A három-négyszáz évesre becsült csaknem tizennyolc méter magas fa a Mohács felé vezető út mentén, a Mecsek keleti dombságához tartozó egykori szőlőhegyen, az Orbán hegyen áll.

A bátaszékiek úgy tudják, hogy a Rákóczi szabadságharc utáni betelepítések idején az Orbán hegyet beültették tölgyfákkal és az erdőben makkoltatással állatokat, disznókat tartottak. Ebből az erdőből maradt meg épen az öreg molyhos tölgy, amelynek mindig gondját viselték az ottani földművelők. A tölgy mögé 1754-ben egy szép barokk kápolnát építtettek a német betelepülők, ugyanis megfogadták, amennyiben a nagy pestisjárványt túlélik, kápolnát emelnek Szent Orbánnak, a szőlőhegyek patrónusának tiszteletére. Sümegi József helytörténész szerint az is lehetséges, hogy a fa még régebbi, s tán törököt is látott.

A szájhagyomány úgy tartja, hogy valamikor régen betiltották a szentmisét a Szent Orbán kápolnában, ezt követően súlyos jégkár pusztította el a bátaszéki szőlőtermést. Ezért jobbnak látták, ha a régi hagyomány szerint tisztelik Szent Orbánt, hogy elejét vegyék a természeti katasztrófának, a jégverésnek.

A Rákóczi szabadságharc utáni betelepítések idején az Orbán hegyet beültették tölgyfákkal. Ebből az erdőből maradt meg épen az öreg molyhos tölgy, amely most megnyerte a versenyt

A tölgy a kápolnával együtt az 1956-os jeges dunai árvíz idején is fontos szerepet játszott: az árvíz elől többen ide menekültek, és akkor a vasárnapi szentmisét itt celebrálta a falu plébánosa.

A maiak is tisztelik a fát, és Orbán napján felelevenítik a szokást, miszerint a tölgy törzsét jól meg kell öntözni borral, hogy bőséges szőlő teremjen a vidéken.

Így őrködik a kápolna mellett álló öreg molyhos tölgy a Bátaszék feletti dombon, hogy ne ártson többé se tűzvész, se jégkár, se háború.

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi az Év fája versenyt. Bármely közösség jelölhet egy számára kedves fát, amelynek érdekes története van. Az idén több mint hatvan jelentkező közül tizenötöt választottak a döntőbe, s ezekre öt hétig lehetett voksolni. Az alig több mint hatezer lakosú Bátaszék tölgyfájára hat és félezer szavazat érkezett. Bizonyára az elszármazottak, s azok barátainak a szavazatai is köztük vannak. A gyökerek és az emlékek közösek.

Büszke vagyok az Év fájára, amely szülőfalum, a ma már városi rangú Bátaszék múltjának egy darabja, amely hagyományt és közösséget teremt, s amely hosszú élete során az értékek oltalmazója.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!