Utazó

2015.11.24. 15:06

Történelmi emlékek, kalandok Szilvásváradon

Van néhány hely az országban, amely különös vonzerővel rendelkezik. Ha igazi kikapcsolódásra, az erdők nyugalmára, a patak zúgására, a friss levegő harapására vágyunk, a Bükkbe, Szilvásváradra utazzunk.

Osváth Sarolta

A Bükk hegység önmagában is gyönyörű vidék, ideális a túrázni, kirándulni vágyóknak. A Szalajka-völgy pedig egyike az ország legszebb kirándulóhelyeinek. Szilvásvárad azonban ennél sokkal több élményt nyújt, rengeteg a látnivaló és az aktív pihenési lehetőség is. Az Egertől harminc kilométerre fekvő település ősidők óta lakott hely, bizonyára nem véletlenül, hiszen a páratlan szépségű természeti környezetben az ember könnyen otthonra talál. Így lehetett ezzel nagy Lajos királyunk is, aki a történetírás szerint szívesen időzött az 1300-as évektől a krónikákban Wáradként jegyzett helyen. Sok történelmi emlékkel találkozhatunk itt és a környéken. Köztük a legértékesebbek egyike hazánk egyetlen klasszicista stílusú református körtemploma, amely Hild József tervei alapján 1837–1845 között épült.

Induljunk felfedezőútra a 4,2 kilométer hosszan elnyúló Szalajka-völgybe, amely számos különleges látnivalót rejt. Gyalogosan, kisgyerekkel sem megerőltető a kristálytiszta patak mentén elsétálni a festői szépségű Fátyol-vízesésig. A Szalajka-patak vizéből lerakódott mészkő lépcsőszerű gátjain a fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújt. Télen pedig a befagyott vízesés egyszerűen lélegzetelállító.

A festői szépségű Szalajka-völgy számos különleges látnivalót rejt. Gyalogosan, kisgyerekkel sem megerőltető a kristálytiszta patak mentén elsétálni a festői szépségű Fátyol-vízesésig

A közeli Szikla-forrás hasonlóan ritka és gyönyörű természeti jelenség. A forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül tör a felszínre, a Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincse egyben a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása is. Innét sétáljunk el és tekintsük meg a Horotna-völgyben a szabadtéri múzeumot, ahol fogalmat alkothatunk arról, hogyan ment egykor az ölfavágás, a mész- és szénégetés, a zsindely-, a gyanta- és az üvegkészítés vagy a hamuzsírfőzés.

A következő felfedeznivaló az Istállós-kői ősember-barlang, ahová szerpentines turistaút vezet fel. Ebben a barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát. A barlang ma már üres, de azért el tudjuk képzelni, hogyan élhettek őseink több mint harmincezer évvel ezelőtt. Segít ebben az Archeopark, amely Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját tárja elénk. A bemutató a gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes, az ősemberbarlangtól a kelta rönkházon át a szkíta jurtáig, az új kőkori fűkunyhóig megtalálhatók a különböző korok jellegzetességei. Kipróbálhatjuk az ősi mesterségeket, megtanulhatjuk a kőpattintást, sőt, a kőbaltakészítést is.

Az Istállós-kői ősemberbarlangban találták meg a Bükkhegység leggazdagabb őskori leletanyagát

Ugyancsak családi program lehet a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, ahol a XIX–XX. századi erdőgazdálkodás eszközeit és a Bükk állatvilágát láthatjuk. A múzeumi élményt tetézi az élővad-bemutató. Ha szerencsénk van, testközelből láthatjuk az erdő vadjait, a fenséges dámszarvasokat és esetleg a muflonokat is. A múzeum szomszédságában hatalmas szobor vonja magára a figyelmet: a honfoglalás korában a Kárpátok hágóit őrző katonai védelmi rendszernek emléket állító Kárpátok Őre 2,65 méter magas, tölgyfából faragott katona szobra, melynek eredetijét 1915-ben Kolozsváron avatták fel, de 1918-ban elpusztult, a másolatot Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész készítette. Érdemes felmenni a 2000-ben készült el a Millenniumi kilátóhoz, húsz méter magas teraszáról lenyűgöző a kilátás a Bükk erdeire és a környék falvaira, tiszta, időben a Tátra csúcsai is láthatók.

A Szalajka-völgy másik különlegessége a pisztráng. Szilvásvárad a sebes és a szivárványos pisztráng tenyészhelye több mint száz esztendeje. A pisztrángos tavak és pisztrángtelepek megtekintése után valamelyik helyi vendéglőben kóstoljuk meg a pisztrángspecialitásokat.

Hazánk egyetlen klasszicista stílusú reformátuskörtemploma

A sportosabbaknak érdemes a völgyet kerékpárral felfedezni (lehet kölcsönözni is!), majd sziesztázhatunk a gyönyörű Nagy-tó és Felső-tó partján vagy a Gloriette tisztáson. Ez az erdei kisvasút végállomása, kiváló hely a piknikezésre, a gyerekeknek focira, játékra is. Az erdei kisvasutazás újabb kihagyhatatlan kaland! A vonat öt kilométer hosszan kanyarog a völgyben, egész évben közlekedik, a látnivalókhoz bárhol le- és felszállhatunk.

És akkor még nem is szóltunk az aktív sportolási, szórakozási lehetőségekről. Bevehetjük a Kalanderdőt, télen Szilvásvárad hóágyúzott sípályáját a Bükki Nemzeti Parkban, közvetlenül mellette pedig kipróbálhatjuk az ország egyetlen egycsöves téli-nyári bobpályáját is.

Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek. A törzsménistálló, a kocsimúzeum, a lovastörténeti kiállítás, a legelő ménes megtekintése mellett a településen van lehetőség lovaglásra, kocsikázásra is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!